Ο Ζιφιός: Ένα Μεγάλο Θηλαστικό, από τα λιγότερο Μελετημένα είδη κητωδών παγκοσμίως αλλά και από τα λιγότερο γνωστά είδη που συναντώνται στις ελληνικές θάλασσες
Το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» ανακοίνωσε την παρουσία του Ζιφιού στη θαλάσσια τάφρο της Ικαρίας. Ο Ζιφιός, ένα είδος θηλαστικού σπάνιας μελέτης παγκοσμίως, αναδεικνύεται ως ένα από τα πιο απαιτητικά στην παρακολούθηση λόγω της τάσης του να αποφεύγει την επαφή με τα σκάφη και τους ανθρώπους.
Οι ερευνητές αναφέρουν ότι οι Ζιφιοί, κατά την αναζήτηση τροφής τους, μπορούν να κάνουν εξαιρετικά βαθιές καταδύσεις, με τη βαθύτερη να έχει καταγραφεί σχεδόν στα 3000 μέτρα και διάρκεια που ξεπερνά τις 3 ώρες και 42 λεπτά. Στο Αιγαίο, οι Ζιφιοί εμφανίζονται σε ολιγομελείς ομάδες σε περιοχές με βαθιά και ρηχτά νερά όπου συνήθως υπάρχουν θαλάσσιες τάφροι.
Οι έρευνες του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος αποκαλύπτουν την παρουσία μόνιμων πληθυσμών Ζιφιών στις ίδιες περιοχές τα τελευταία 23 χρόνια, αποτελώντας σημαντικό εύρημα για την κατανόηση και την προστασία αυτών των ειδών στην περιοχή αλλά και μας θυμίζουν την μεγάλη ευθύνη που μοιραζόμαστε όλοι μας για να μπορέσουν να επιβιώσουν.
Ακολουθεί η σχετική ανάρτηση του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» (24/1/2024):
Ζιφιοί στην Τάφρο της Ικαρίας
Ένα ακόμα μοναδικό είδος θηλαστικού που καταγράφουμε αυτές τις μέρες στην περιοχή της θαλάσσιας τάφρου της Ικαρίας είναι ο Ζιφιός (Cuvier’s beaked whale). Είναι ένα από τα λιγότερο μελετημένα είδη κητωδών παγκοσμίως, αλλά και τα πιο δύσκολα να μελετηθούν δεδομένου ότι αποφεύγει την επαφή με σκάφη ή με τον άνθρωπο.
Η έλλειψη γνώσεων για αυτά τα ιδιαίτερα θηλαστικά παγκοσμίως, οφείλεται και στο γεγονός ότι τα Ζιφιοειδή σε αναζήτηση της τροφής τους μπορούν να κάνουν βαθιές καταδύσεις – με την πιο βαθιά να έχει καταγραφεί σχεδόν στα 3000 μέτρα και με μεγαλύτερη διάρκεια τις 3 ώρες και 42 λεπτά.
Στο Αιγαίο τους καταγράφουμε σε ολιγομελείς ομάδες σε περιοχές με βαθιά και ρηχτά νερά. Είναι πραγματικά αξιοσημείωτο μέσα από την έρευνα του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος, καταγράφουμε μόνιμους πληθυσμούς Ζιφιών στις ίδιες περιοχές τα τελευταία 23 χρόνια.