Οι πρόσφατες κινητοποιήσεις των κατοίκων των Ραχών και του Μαγγανίτη και τα γεγονότα που ακολούθησαν με αφορμή τις μετακινήσεις των αγροτικών γιατρών για εφημερίες στο Κέντρο Υγείας Ευδήλου (ΚΥΕ), ανέδειξαν για άλλη μια φορά την τραγική κατάσταση στην οποία παραμένει η δημόσια υγεία στα νησιά μας.
Η συνεχιζόμενη υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση όλων των δομών υγείας τοπικά και πανελλαδικά, απόρροια των εφαρμοζόμενων μνημονιακών πολιτικών, υπονομεύει τις ήδη περιορισμένες υπηρεσίες τους, οδηγώντας τες στην περαιτέρω συρρίκνωση ή και στην κατάργησή τους στην πράξη. Υλοποιείται με αυτόν τον τρόπο η μνημονιακή δέσμευση για εκχώρηση υπηρεσιών υγείας, που οφείλει κανονικά να καλύπτει ένα δημόσιο σύστημα, στους ιδιώτες, όπως διαπιστώνουμε να γίνεται και στον τόπο μας.
Η πλούσια τοπική εμπειρία έχει αποδείξει πως η μόνη δύναμη που μπορεί να βάλει φρένο στις πολιτικές συρρίκνωσης και υποβάθμισης του δημόσιου συστήματος υγείας είναι οι αγώνες των εργαζομένων, της κοινωνίας και των φορέων της. Οι επίμονοι και παρατεταμένοι αγώνες της προηγούμενης περιόδου ήταν που έφεραν την μερική έστω αποσυγχώνευση του νοσοκομείου μας από αυτό της Σάμου, που εμπόδισαν διαχρονικά μετακινήσεις προσωπικού, που κέρδισαν προσλήψεις και επιπλέον χρηματοδοτήσεις. Οι αγώνες αυτοί, μέχρι και τους πιο πρόσφατους, είναι αυτοί που κρατούν ανοιχτές τις δομές υγείας στα νησιά μας, αντίθετα από όσα διαδίδονται τελευταία -σκόπιμα ή ασυνείδητα- διαστρεβλώνοντας την αλήθεια.
Η απόπειρα να παρουσιαστεί αυτή η τραγική κατάσταση ως αποτέλεσμα δήθεν προσωπικών διαφορών κι αντιπαραθέσεων, η συστηματική διοχέτευση ανυπόστατων φημών και διαδόσεων, οι προσωπικές επιθέσεις με βρώμικο μάλιστα τρόπο, δημιουργούν ένα κλίμα διχασμού στον τόπο και κάνουν την 2η Υγειονομική Περιφέρεια και το Υπουργείο Υγείας, που αντικειμενικά έχουν την ευθύνη γι’ αυτή την κατάσταση, να τρίβουν τα χέρια τους. Μόνο μεγάλο λάθος ή μεγάλη σκοπιμότητα μπορεί να συσκοτίσει τις πολιτικές ευθύνες που αποδεδειγμένα υπάρχουν για την κατάντια των μονάδων και των υπηρεσιών υγείας, ιδιαίτερα στην βόρεια και δυτική πλευρά της Ικαριάς και στους Φούρνους, μετατρέποντάς την σε «εσωτερικό ζήτημα» και χρίζοντας όποιον αγωνίζεται π.χ. ως υπεύθυνο ενός υποτιθέμενου κλεισίματος του ΚΥ Ευδήλου, το οποίο όμως ήδη στην πράξη δεν λειτουργεί και δεν προσφέρει ως Κέντρο Υγείας.
Πέρα από τις όποιες διαφορετικές αφετηρίες και προσεγγίσεις, που αντικειμενικά υπάρχουν, το ελπιδοφόρο στοιχείο που αναδείχτηκε μέσα απ’ τα τελευταία γεγονότα ήταν η πλατιά δραστηριοποίηση του κόσμου γύρω από αυτά τα ζητήματα.
Πέρα από διαφορετικές στάσεις και πρακτικές, κοινό σημείο, όσων τουλάχιστον φορέων και κατοίκων εκφράστηκαν δημοσίως, αποτελεί η ανάγκη κινητοποιήσεων, εδώ και στην Αθήνα. Μάλιστα στα πλαίσια της ανοιχτής εκδήλωσης του συλλόγου μας στον Εύδηλο από παριστάμενους εκπροσώπους συλλόγων χωριών εκφράστηκε η πρόθεση να πάρουν πρωτοβουλία για κάλεσμα μιας ανοιχτής σύσκεψης με στόχο τη διοργάνωση κινητοποιήσεων ενάντια στα κενά και τις ελλείψεις.
Επειδή τέτοια πρωτοβουλία μέχρι στιγμής δεν έχει εκδηλωθεί, επειδή τα χρονικά περιθώρια είναι στενά και τα προβλήματα παραμένουν και διογκώνονται, μετά από απόφαση της Γενικής μας Συνέλευσης παίρνουμε εμείς την πρωτοβουλία και καλούμε κατοίκους, πρωτοβουλίες, συλλόγους, εργασιακά και άλλα σωματεία, μαζικούς φορείς, τον Δήμο, τις δημοτικές παρατάξεις, το Επαρχείο Ικαρίας, τους πάντες
σε ανοιχτή σύσκεψη την Πέμπτη 27/10/2016, στις 8μμ, στην αίθουσα του Κάμπου,
Λόγω συνεδρίασης Δημοτικού συμβουλίου, το ανοιχτό κάλεσμα του μετατίθεται για τη ΔΕΥΤΕΡΑ 31/10, ώρα 7;30 μμ στην αίθουσα του ΚΑΜΠΟΥ,
με αποκλειστικό αντικείμενο να καθορίσουμε τις κινητοποιήσεις του επόμενου διαστήματος.
Η παρουσία ή η απουσία όλων μας θα κρίνει και θα αποδείξει το κατά πόσο πραγματικά εννοούμε όσα δηλώνουμε και πόσο ενδιαφερόμαστε για τα ζητήματα της υγείας.