21.7 C
Ikaria
Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024
- Advertisement -

Ανοιχτή συζήτηση της Νέας Παράταξης «Μαζί για την Ικαρία» Δημαρχείο Ευδήλου στις 8:30 μ.μ.

Δείτε επίσης

Ιδρυτική διακήρυξη της αυτοδιοικητικης παράταξης Δήμου Ικαρίας: «Μαζί για την Ικαρία»

Αγαπητοί συνδημότες και συνδημότισσες.

Σε ένα κοινωνικο- οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον όπου επικρατεί η ανέχεια, η κοινωνική ανισότητα και η γενικευμένη αποδόμηση αξιών και θεσμών αποφασίσαμε την ίδρυση της αυτοδιοικητικής παράταξης «ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΚΑΡΙΑ»

Δημιουργούμε την νέα αυτοδιοικητική παράταξη, γιατί πιστεύουμε ότι οι συμπολίτες μας αξίζουν περισσότερα. Γιατί πιστεύουμε πως οι τοπικές κοινωνίες μπορούν να αποτελέσουν κοιτίδες ανάπτυξης, με γνώμονα τις κοινωνικές ανάγκες και την περιβαλλοντική βιωσιμότητα και να μετεξελιχθούν σε πυλώνες της απαραίτητης παραγωγικής ανασυγκρότησης την χώρας. Για εμάς, η Αυτοδιοίκηση είναι συμμετοχή, κοινωνική ευθύνη, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ, δικαιοσύνη, ανάπτυξη και λογοδοσία στους δημότες. Δεσμευόμαστε να εργαστούμε στον Δήμο μας για την απαλλαγή από το παρωχημένο μοντέλο προσωπο-κεντρικής διοίκησης και αδιαφανούς διαχείρισης. Αξιοποιούμε την εμπειρία των δοκιμασμένων συνδημοτών, τις φρέσκιες και πρωτότυπες ιδέες των νέων, τις γνώσεις του επιστημονικού, καλλιτεχνικού, αθλητικού ανθρώπινου δυναμικού του τόπου μας. Κυρίως αξιοποιούμε νοοτροπία και πρακτικές της ανιδιοτελούς προσφοράς, της κοινωνικής αλληλεγγύης και της ενεργούς συμμετοχής, που είναι ενσωματωμένες και χαρακτηρίζουν το νησί, τις κοινωνικές του λειτουργίες και τον πολιτισμό του. Αξιοποιούμε αυτόνομα την διακοινοτική και διαδημοτική συνεργασία σε πνεύμα εξωστρέφειας και στοχο-προσηλωμένης αποτελεσματικότητας, μακριά από ιδεοληπτικές αγκυλώσεις και μισαλλοδοξία.

Δεσμευόμαστε να εργαστούμε για ένα ΟΛΙΣΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ανάπτυξης του νησιού μας, με αφοσίωση στις κατευθύνσεις:

Της Συλλογικότητας και της Συμμετοχής. Η συμμετοχή των πολιτών σε ανοιχτές συνελεύσεις της παράταξης «ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΚΑΡΙΑ», σε συνεργασίες με συλλογικά όργανα αλλά και ακροάσεις ατόμων, μέσα από στοχευμένες προσκλήσεις, είναι πρακτικές που εκφράζουν την διάθεση για συνδιαμόρφωση, και συμπόρευση. Επιθυμούμε και επιδιώκουμε την συμμετοχή όλων σε κάθε επίπεδο αλλά κυρίως: στον προσδιορισμό και στην ιεράρχηση των αναγκών, όπως αυτές βιώνονται από τους ίδιους τους συνδημότες, στον γενικό και στον επιμέρους σχεδιασμό έργων, δράσεων, υπηρεσιών στη σύνταξη και διαμόρφωση του προϋπολογισμού, στην αξιοποίηση των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων και στην αναζήτηση πρόσθετων οικονομικών πόρων Της Δικαιοσύνης και της Ισότητας. Μακριά από ψηφοθηρικές αντιλήψεις, επιδιώκουμε την ισότιμη αντιμετώπιση των δημοτών χωρίς διακρίσεις πολιτικής τοποθέτησης, επαγγελματικής ή άλλης ιδιότητας. Ο έμπρακτος σεβασμός και η αλληλεγγύη στις ανάγκες και στα δικαιώματα κάθε πολίτη και κάθε κοινωνικής ομάδας είναι αυτονόητος.

Της Διαφάνειας και της απρόσκοπτης ενημέρωσης που η Διαφάνεια συνεπάγεται. Ο προσδιορισμός των προτεραιοτήτων και των επιλογών για έργα, η οικονομική διαχείριση των διαθέσιμων πόρων, η διαμόρφωση και η υλοποίηση διαγωνιστικών διαδικασιών και αναθέσεων, η επιλογή προσλήψεων κ.λπ. είναι θέματα που αφορούν κάθε δημότη. Η ανοιχτή και απρόσκοπτη ενημέρωση με κάθε μέσο διασφαλίζει την διαφάνεια και τον σεβασμό στα δικαιώματα των δημοτών.

Της Υπευθυνότητας. Συντασσόμαστε με καθαρότητα, με συνέπεια και με δέσμευση σε όσα προτείνουμε, υποστηρίζουμε και ενεργούμε. Είμαστε ανοιχτοί στην κρίση και στην κριτική. Της προσήλωσης στον στόχο και στο αποτέλεσμα. Χρειάζεται να απαλλαγούμε από την πρακτική των κακοσχεδιασμένων έργων, που δεν ολοκληρώνονται ή εξαντλούν αλόγιστα τους πόρους των δημοτών χωρίς κάποιος να αναλαμβάνει την ευθύνη. Για το ικανοποιητικό αποτέλεσμα που αξίζουν οι δημότες χρειάζεται η υπευθυνότητα, ο επαγγελματισμός αλλά και ο έλεγχος και η διαφανής παρακολούθηση από τους θεσμικά αρμόδιους αλλά και από τους ίδιους τους πολίτες.

Συνδημότες και συνδημότισσες,

Η Ικαρία έχει τον πλούτο μιας αλληλέγγυας κοινωνίας, έχει την χαρά της ζωής που κρύβεται στα μικρά πράγματα της καθημερινότητάς μας, έχει ένα υπέροχο φυσικό περιβάλλον. Από την άλλη έχει χρόνιες και ανοιχτές πληγές, για τις οποίες οι κυβερνήσεις και οι αρμόδιοι θεσμοί αδιαφορούν, ενώ οι προσπάθειες προηγούμενων αυτοδιοικητικών Αρχών ήταν αναποτελεσματικές ή ανεπαρκείς. Βασικοί τομείς της ζωής των δημοτών υστερούν ή και πάσχουν σοβαρά :

  •  Η Υγεία: εγκατάλειψη του Νοσοκομείου και όλων των δομών Υγείας στο νησί μας (Κέντρο Υγείας,Αγροτικά Ιατρεία, ΕΚΑΒ) και επαπειλούμενη κατάρρευση συνολικά του συστήματος Υγείας στην Ικαρία παρά τις προσπάθειες του επαγγελματικά εξουθενωμένου προσωπικού.
  • Η υπερβόσκηση, που έφτασε πλέον να αποτελεί απειλή ερημοποίησης για το νησί.
  • Η διαχείριση των απορριμμάτων, που με αποκλειστική ευθύνη των προηγούμενων δημοτικών
  • αρχών δυστυχώς παραμένει στο επίπεδο σκουπιδόλακκων, ενώ η ανακύκλωση οπισθοχωρεί.
  • Η ρύπανση των παραλιών του νησιού που προκαλείται από την απουσία, την ανεπάρκεια ή το παρωχημένο των υφισταμένων εγκαταστάσεων βιολογικού καθαρισμού.
  • Η επικρεμάμενη απειλή γιγαντιαίου αιολικού πάρκου στο νησί, με καθαρά κερδοσκοπική στόχευση και όχι την κάλυψη των τοπικών ενεργειακών αναγκών, που αν υλοποιηθεί θα επιφέρει βάναυση και ανεπίστρεπτη οικολογική καταστροφή.
  • Η εκπαίδευση την παιδιών μας, με σοβαρές ελλείψεις και επικινδυνότητες στις κτιριακές και άλλες υποδομές.
  • Η τοπική οικονομία, με σοβαρές ελλείψεις στις μεταφορές, στους θεσμούς και τις υποδομές για την αξιοποίηση των παραγωγικών δυνατοτήτων του νησιού και στον σχεδιασμό της τουριστικής ανάπτυξης.
  • Ο πολιτισμός, χωρίς την αναγκαία υποστήριξη από τις δημοτικές αρχές, επαφίεται αποκλειστικά στις δημιουργικές πρωτοβουλίες ατόμων και ομάδων.
  • Οι κοινωνικές δομές που σχεδόν απουσιάζουν παντελώς, παρά το γεγονός ότι οι ανάγκες των πολιτών γι’ αυτές μεγεθύνονται ποσοτικά και ποιοτικά.
  • Ο αθλητισμός που χρόνια τώρα βαλτώνει χωρίς αθλητικές υποδομές, με ένα μόλις κλειστό γυμναστήριο στο νησί.

Σοβαρά προβλήματα όπως τα παραπάνω δεν γίνεται να είναι απλά «χρόνια» και να ανεχόμαστε να μη δίνεται ουσιαστικΕίμαστε εδώ για να αναλύσουμε, να σχεδιάσουμε και να προτείνουμε λύσεις, να αναλάβουμε ευθύνες ενεργά και με δέσμευση, να προωθήσουμε τις ανάγκες ομάδων/ ατόμων/ της κοινωνίας μας, να διεκδικήσουμε αλλά και να αγωνιστούμε για να δοθεί στην Ικαρία η ευκαιρία μιας ολιστικής ανάπτυξης σε όλους τους τομείς, η ευκαιρία μιας ποιοτικής καθημερινότητας για όλους μας και ένα καλύτερο μέλλον στα παιδιά μας .

Η παθητικότητα, η αδιαφορία, η μετάθεση ευθύνης σε τρίτους, η αποφυγή δεν θα φέρει στην κοινωνία μας καμία βελτίωση.

Σας καλούμε λοιπόν σε ενεργή συμμετοχή και αγωνιστική δράση με βασικό κεφάλαιο το ήθος, την προσήλωση στην δικαιοσύνη, στην αλληλεγγύη και στη διαφάνεια. Όλοι μαζί για το σήμερα και το αύριο της.

 

- Advertisement -spot_img

More articles

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -spot_img

Latest article

- Advertisement -spot_img