21.3 C
Ikaria
Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024
- Advertisement -

Έκθεση Φωτογραφίας: «Οι νέες γυναίκες στην Ικαρία», στο παλιό δημαρχείου Αγ. Κηρύκου

Δείτε επίσης

Anna Meli, Marina Markantoni,  Matta Koulouridi, Cecile Scaros ,Fotini Paroikou,  Mandy D, Μαριάννα Μαρκάκη, Xenia Regina, Vasso Mavrogiorgi, Eirini Stath, Evgenia Gravani, Stamatoula Vardarou, Elena Zepou, Miriam Maass, Matta Koulouridi, Liza Kontou
 
„Νεαρές γυναίκες στην Ικαρία: Η ζωή τους σε γνωστό νησί του Αιγαίου»
– Έκθεση φωτογραφίας της Birgit Urban από 03 Αυγούστου έως 06 Αυγούστου 2023, Άγιος Κήρυκος
 
… ελάτε μαζί μου σε ένα νέο και πολύ προσωπικό ταξίδι….
 
Που: Παλιό Δημαρχείο, Άγιος Κήρυκος, Ικαρία
Πότε: Πέμπτη, 03 Αυγούστου, έως Κυριακή, 06 Αυγούστου 2023, 8 σ. Μ. – 11 σ. Μ.
Εγκαίνια: Πέμπτη, 03 Αυγούστου 2023, 8π. Μ.
(αφίσα φτιαγμένη από Marina Markantoni !!!! Σας ευχαριστώ! )
 
Ναι, συμβαίνει ξανά: Έρχεται άλλη μια έκθεση φωτογραφιών μου στην Ικαρία. Αυτή τη φορά φέρνω τις φωτογραφίες μου και τις ιστορίες μου για νέους (! ) γυναίκες πίσω στο νησί.
Γιατί αυτός ο τίτλος «Νεαρές γυναίκες στην Ικαρία: Η ζωή τους σε γνωστό νησί του Αιγαίου»;
Επειδή θέλω να ανοίξω ένα νέο κεφάλαιο στην αφήγηση για την Ικαρία. Και ελπίζω ότι μπορώ να σας πάρω μαζί μου σε αυτό το ταξίδι, που μπορεί να σας εισάγει σε νέες προοπτικές, πώς αντιλαμβάνεστε αυτό το νησί και τους ανθρώπους του, ειδικά τους νεότερους, τους 30 – 45 ετών. Τους αποκαλώ η επόμενη γενιά.
 
Γράφω για αυτές τις νεαρές γυναίκες ήδη για λίγο στο blog μου,  betweenmyworlds.com όπου μπορείτε να διαβάσετε τις ιστορίες για τη ζωή τους στην Ικαρία.
Γιατί επικεντρώνομαι σε αυτό το θέμα; Επειδή – κατά την κατανόησή μου- δεν θα βρείτε εύκολα πληροφορίες για τη σημερινή ζωή στην Ικαρία… πάνω από 10 χρόνια τώρα, μια ζωή μόνιμης κρίσης. Αυτά είναι τα χρόνια, κατά τα οποία πολλοί από την επόμενη γενιά της Ελλάδας έθαψαν τα όνειρά τους για ένα αξιοπρεπές εισόδημα και μια αρμονική ζωή. Αντίθετα, ζουν μια ζωή αβεβαιότητας και χαμηλών μισθών.
 
Και εδώ ήρθε η περιέργεια μου, το ενδιαφέρον μου. Ξεκίνησα τα ταξίδια μου στην Ikaria εν μέσω οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κρίσης και από τότε τριγυρνάω στο νησί, όχι μόνο με τα μάτια ορθάνοιχτα σαν μικρό παιδί, αλλά και με τους φακούς της κάμερας μου έτοιμους για το επόμενο στιγμιότυπο. Δεν προσπαθώ να κρύψω την περιέργειά μου για ανθρώπους και μέρη και ενώ γνωρίζω περισσότερους ανθρώπους, περισσότερες, ιστορίες πίσω”, συνειδητοποίησα ότι -τουλάχιστον για μένα- μια άλλη ιστορία φαίνεται να αναπτύσσεται σήμερα στην Ικαρία.
Το ονομάζω „η ιστορία του μέλλοντος”. Γιατί; Επειδή αναγνωρίζω ότι στην Ικαρία, υπάρχει ένας καλός αριθμός ανθρώπων που έχουν τις δυνατότητες, τη γνώση, την ενέργεια, το θάρρος και τη διάθεση να δημιουργήσουν το μέλλον αυτού του νησιού. Και καλό μάλιστα.
Και εν μέσω αυτού του θέματος, εστιάζω ιδιαίτερα στις γυναίκες, εδώ και καιρό με απασχολεί το ερώτημα: τι συμβολή έχουν οι γυναίκες – ειδικά οι νέες γυναίκες – στην ανάπτυξη των απομακρυσμένων περιοχών;
 
Κατόπιν όλων αυτών, ίσως έχετε ήδη πάρει την απάντηση στο αρχικό ερώτημα: Γιατί αυτή η έκθεση, γιατί αυτό το θέμα; Επειδή θέλω να συμβάλω στη συζήτηση: ποιος θα αναπτύξει το μέλλον της Ικαρίας; Και θα ήθελα να ρίξω λίγο φως σε εκείνους τους ανθρώπους, που είναι ήδη εκεί στο νησί και αναπτύσσουν αυτό το μέλλον: τις νέες γυναίκες, που είναι αφοσιωμένες να ριζωθούν στην Ικαρία. Μπορεί να έχουν τη δική τους επιχείρηση, μπορεί να συμμετέχουν σε διαφορετικές δραστηριότητες. Μπορεί να μην τους δεις. Αλλά με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, συμβάλλουν όλοι στην κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη της Ικαρίας… και το κάνουν όχι μόνο με υψηλό σεβασμό στην πολιτιστική κληρονομιά του νησιού, αλλά θέλουν και να συμβάλουν στη βιώσιμη ανάπτυξη του τόπου στον οποίο έχουν επιλέξει να ζουν. Αυτές οι γυναίκες μπορεί να είναι οι δημιουργοί του αύριο που μπορεί να δει αυτό το νησί.
 
Αν θέλετε λοιπόν να τους γνωρίσετε, ελάτε να γνωρίσετε τις φωτογραφίες τους και μέρος των διηγημάτων τους κατά τη διάρκεια της έκθεσης. Και αν είστε τυχεροί, μπορεί να συναντήσετε έναν καλό αριθμό από αυτούς στην ημέρα των εγκαινίων.
Ανυπομονούμε όλοι να συναντηθούμε και να μιλήσουμε μαζί σας.
- Advertisement -spot_img

More articles

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -spot_img

Latest article

- Advertisement -spot_img