21.3 C
Ikaria
Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024
- Advertisement -

Κάτοικοι και μαζικοί φορείς της Ικαρίας κινητοποιούνται για τη διαχείριση των απορριμμάτων στο νησί

Δείτε επίσης

Στις 21 Απριλίου 2023, εκπρόσωποι 20 συλλόγων και μαζικών φορέων υπέβαλαν υπόμνημα στον Δήμο Ικαρίας με αίτημα για διεξαγωγή συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου στη δημοτική ενότητα Ραχών, με αποκλειστικό θέμα τη διαχείριση των απορριμμάτων στο νησί. Ωστόσο, η προφορική απάντηση που λήφθηκε από εκπρόσωπο του Δήμου Ικαρίας φάνηκε να μην ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των κατοίκων και των φορέων που αποφάσισαν να δημοσιοποιήσουν τα σχετικά έγγραφα που υπέβαλαν στον Δήμο και να προγραμματίσουν μια κινητοποίηση για τις 14 Ιουνίου.

Σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση των συλλόγων και φορέων εκπρόσωπος του Δήμου δήλωσε προφορικά πως “πιθανόν να συμπεριληφθεί ως θέμα στην ημερήσια διάταξη στο τρέχον δημοτικό συμβούλιο στις Ράχες.” Η αόριστη αυτή απάντηση αναγκάζει τους συλλόγους και τους φορείς να πάρουν μέτρα, να επισημάνουν το ζήτημα και να απαιτήσουν άμεση δράση.

Τελευταία ανακοίνωση των συλλόγων και φορέων (7/6/2023): Αόριστη και απαξιωτική η ανεπίσημη απάντηση της Δημοτικής Αρχής στο σοβαρό και επείγον ζήτημα των σκουπιδιών στο νησί μας : ” Πιθανόν να συμπεριληφθεί ως θέμα στην ημερήσια διάταξη στο τρέχων δημοτικό συμβούλιο στις Ράχες “. Κάλεσμα για συντονισμό και δράση στις 14 Ιουνίου. Λεπτομέρειες προσεχώς με νέα ανάρτηση.

Το συνημμένο υπόμνημα που υπογράφεται από 20 συλλόγους και μαζικούς φορείς της Ικαρίας, το οποίο κατατέθηκε στον Δήμο Ικαρίας στις 21 Απριλίου 2023, περιέχει λεπτομερείς πληροφορίες και προτάσεις για τη βελτίωση της διαχείρισης των απορριμμάτων στο νησί. Αυτό το υπόμνημα είναι κρίσιμο για την κατανόηση του προβλήματος και των απαιτήσεων των κατοίκων και των φορέων της Ικαρίας.

Συνημμένο: Υπόμνημα που υπογράφουν 20 σύλλογοι και μαζικοί φορείς της Ικαρίας που κατατέθηκε στο Δήμο Ικαρίας στις 21/4/2023.

ΚΟΙΝΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΙΚΑΡΙΑΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ & ΦΟΡΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ & ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΧΥΤΑ / ΧΥΤΥ ΙΚΑΡΙΑΣ –ΟΡΙΣΤΙΚΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΧΑΔΑ ΙΚΑΡΙΑΣ.

Με πρωτοβουλία πολιτιστικών συλλόγων και μαζικών φορέων του Δήμου Ικαρίας

ΠΡΟΣ :  Προέδρο Δ.Σ  Δήμου Ικαρίας
 κ. Καραγιαννάκη Παναγιώτη
ΚΟΙΝ :  Δήμαρχο Ικαρίας
κ. Καλαμπόγια Νικόλαο
Δημοτικές Παρατάξεις .

ΘΕΜΑ : Συνεδρίαση  Δημοτικού Συμβουλίου στις Ράχες.

Εμείς οι παρευρισκόμενοι εκπρόσωποι συλλόγων , φορέων και κάτοικοι της Ικαρίας μπροστά στο αδιέξοδο που βρίσκεται σήμερα το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων του Νησιού, επιμένουμε να διεκδικούμε με συνέπεια το κάτωθι πλαίσιο ενεργειών .

1) Να διασφαλιστούν άμεσα με ευθύνη και δαπάνες του Κράτους οι πόροι που απαιτούνται για την εκτέλεση των έργων που προβλέπονται για ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων που πρέπει να περιλαμβάνει:

α) Διαλογή στην πηγή

β) Σταθμούς μεταφόρτωσης

γ)Μονάδα διαλογής ανακυκλώσιμων

δ) Σχεδιασμός για προώθηση των ανακυκλώσιμων υλικών σε κεντρική μονάδα
       (Περιφέρεια  ή Ηπειρωτική χώρα) 

ε)Χώρος υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ)

στ) Μονάδα σταθεροποίησης βιολογικών υπολειμμάτων

2) Να προχωρήσει ο Δήμος άμεσα στην παύση λειτουργίας και αποκατάστασης των ανεξέλεγκτων χωματερών (ΧΑΔΑ)

3) Για το μεταβατικό διάστημα που θα χρειαστεί μέχρι την κατασκευή των αναγκαίων υποδομών, διεκδικούμε την μεταφορά των απορριμμάτων. Η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου περιβάλλοντος και ενέργειας δύναται για λόγους δημοσίου συμφέροντος να λάβει με απόφασή του οποιοδήποτε πρόσφορο μέτρο για την επίλυση του προβλήματος περιλαμβανομένης και της μεταφοράς των αστικών αποβλήτων σε μια η περισσότερες νόμιμα λειτουργούσες εγκαταστάσεις διαχείρισης αστικών αποβλήτων, χωρίς πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση των δημοτών. Καλούμε το υπουργείο να εφαρμόσει το νόμο 4819/2021 άρθρο 55 παράγραφος 2 που προβλέπεται για την παραπάνω περίπτωση.

4) Απορρίπτουμε την καύση των απορριμμάτων όπως πυρόλυση κλπ

5) Η δραστηριότητα της διαχείρισης των απορριμμάτων μαζί με την ανακύκλωση να ασκείται από τον ΟΤΑ διασφαλίζοντας το δημόσιο συμφέρον προς όφελος των δημοτών αποκλείοντας την εκχώρηση της διαχείρισης απορριμμάτων σε ιδιώτες

6) Να προχωρήσουμε προγράμματα διαμόρφωσης περιβαλλοντικής συνείδησης σε όλους τους κάτοικους και ιδιαίτερα στη νέα γενιά .

Καλούμε την δημοτική αρχή σε διάστημα20 ημερών από λήψεως του παρόντος υπομνήματος να προχωρήσει σε δημοτικό συμβούλιο στις Ράχες με αποκλειστικό θέμα επικαιροποίηση της απόφασης για κατασκευή  και χρηματοδότησης ΧΥΤΥ με οριστικό κλείσιμο και αποκατάσταση των ΧΑΔΑ .

Αναμένουμε τις απαντήσεις και ενέργειες σας που θα καθορίσουν και τις δικές μας δράσεις προκειμένου να διασφαλίσουμε το δημόσιο συμφέρον, την υγεία, την ζωή τη δική μας και των παιδιών μας.

Ικαρία, Παρασκευή 21/4/2023

Οι υπογράφοντες συμμετέχοντες :

– ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ 1ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΡΑΧΩΝ

-ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ 2ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΝΗΠΙΑΓΩΓΙΟΥ ΑΓΙΟΥ  ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΥ ΡΑΧΩΝ

– ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΡΑΧΩΝ ΙΚΑΡΙΑΣ

– ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΕΣΠΕΡΑΣ ‘ΤΟ ΚΑΣΤΕΛΙ’

– ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΝΩΣΗ ΚΟΥΝΙΑΔΟΙ-ΠΡΟΕΣΠΕΡΑ-ΝΑΝΟΥΡΑΣ

– ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΧΡΙΣΤΟΥ ΡΑΧΩΝ

–    ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΡΡΩΝ

–    ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΓ, ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ‘ΛΙΤΑΝΗ’

–    ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΑΝΔΡΙΩΝ

–    ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΡΜΕΝΙΣΤΗ

–    ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΣΤΑΝΙΩΝ
–    ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΥΤΕΜΑΤΟΣ
–    ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΟΓΟΣ ΒΡΑΚΑΔΩΝ
–    ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΟΓΟΣ  ΑΜΑΛΟΥ
–    ΣΩΜΑΤΕΙΟ  ΞΕΝΟΔΟΧΟΥΠΑΛΛΗΛΩΝΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ
–    ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
–    ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ
–    ΚΑΤΟΙΚΟΙ Δ. ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΡΑΧΩΝ ΚΑΙ ΕΥΔΗΛΟΥ

–    ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΝΑΣ

- Advertisement -spot_img

More articles

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -spot_img

Latest article

- Advertisement -spot_img