21 C
Ikaria
Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024
- Advertisement -

Συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης προς το ΥΠΕΝ για τη «Διαχείριση Αποβλήτων στην Ικαρία»

Δείτε επίσης

Τώρα θα συζητηθεί η τέταρτη, με αριθμό 609/23-3-2023 επίκαιρη ερώτηση πρώτου κύκλου της Η΄ Αντιπροέδρου της Βουλής και Βουλευτού Β3΄ Νότιου Τομέα Αθηνών του ΜέΡΑ25 κυρίας Σοφίας Σακοράφα προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με θέμα: «Διαχείριση Αποβλήτων στην Ικαρία».

Ορίστε, κυρία Σακοράφα, έχετε δύο λεπτά για το ξεκίνημά σας.

ΣΟΦΙΑ ΣΑΚΟΡΑΦΑ (Η΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής): Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Υπουργέ, μιλάμε για ένα αδιανόητο πρόβλημα της διαχείρισης των αποβλήτων στην Ικαρία. Εκεί λειτουργούν δύο Χώροι Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων, μία στον Αγκαθότοπο, στον Εύδηλο και μία στην Αργιουλάκη, στις Ράχες. Η υλοποίηση νόμιμης εγκατάστασης για τα αστικά απόβλητα του νησιού εκκρεμεί εδώ και δεκαεπτά χρόνια.

Είναι εντυπωσιακό -θα έλεγα- και ντροπιαστικό, όμως, παράλληλα και για την ελληνική πολιτεία αλλά και για όλες τις κυβερνήσεις να λειτουργεί αυτή η κατάσταση τόσα χρόνια και υπάρχει και μια απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου, η Ε378/13 του 2014, που καταδικάζει τη χώρα μας και επιβάλλει κάποιες κυρώσεις.

Μετά από τόσα χρόνια, μόλις, τον περασμένο Νοέμβριο -υποτίθεται ότι- εφαρμόζεται μία, πάλι, προσωρινή λύση, δηλαδή η μεταφορά των απορριμμάτων στη Χίο. Για λόγους νομιμοφάνειας, έγινε η γραφειοκρατική ένταξη της Ικαρίας στο Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων της Χίου και η πραγματικότητα είναι ότι οι δύο ΧΑΔΑ εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται ακόμα και τώρα παράνομα.

Φαντάζομαι πως δεν χρειάζονται καθόλου επιχειρήματα ως προς τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων. Αυτό είναι παγκοίνως γνωστό τι μπορεί να σηματοδοτεί για την υγεία των ανθρώπων.

Στο ΧΑΔΑ Ευδήλου, υπάρχουν σπίτια μόλις 300 μέτρα, κύριε Υπουργέ, από τη χωματερή. Τα χωριά Φύτεμα και Κάμπος απέχουν 600 με 800 μέτρα από τη χωματερή και 1.000 μέτρα από τον Εύδηλο και είναι δίπλα ένα ρέμα.

Ο ΧΑΔΑ των Ραχών είναι πάνω σε ένα από τα πιο σημαντικά ρέματα του νησιού, λιγότερο από 1.000 μέτρα από τα χωριά Κουνιάδοι και Προεσπέρα. Η υπερχείλιση έχει φτάσει στα σπίτια της Προεσπέρας. Η μόλυνση της ευρύτερης περιοχής είναι τεράστια.

Είχαμε καταθέσει ερώτηση στις 14 Δεκεμβρίου για το ποια συγκεκριμένα μέτρα έλαβε ή ποια θα λάβει άμεσα η Κυβέρνηση για να μην διαιωνίζεται αυτή η εντελώς απαράδεκτη κατάσταση. Λάβαμε μια τυπική υπηρεσιακή απάντηση, χωρίς ευθύνη της υπηρεσίας -που δεν είχε και δεν θα μπορούσε να έχει- ούτε ουσιαστική απάντηση, οπωσδήποτε, αλλά ούτε και πολιτική δέσμευση.

Γι’ αυτό κι αναγκαστήκαμε να επανέλθουμε με επίκαιρη ερώτηση, κύριε Πρόεδρε. Επειδή, λοιπόν, εδώ έχουμε μια αδιανόητη περίπτωση, που κανείς δεν δικαιούται να κάνει τα στραβά μάτια, ρωτάμε τον κύριο Υπουργό με ποια άμεσα και συγκεκριμένα μέτρα και με ποιο ορισμένο χρονοδιάγραμμα θα πάψει η συνεχιζόμενη παράνομη λειτουργία των χώρων ανεξέλεγκτης διάθεσης αποβλήτων στην Ικαρία;

Ευχαριστώ πολύ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Απόστολος Αβδελάς): Ευχαριστούμε πολύ, κυρία Σακοράφα.

Θα απαντήσει ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωνσταντίνος Σκρέκας.

Καλησπέρα σας, κύριε Σκρέκα, καλή εβδομάδα και καλό μήνα!

Έχετε τον λόγο για τρία λεπτά.

 ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΚΡΕΚΑΣ (Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας):  

Καλή εβδομάδα, κύριε Πρόεδρε.

 Πράγματι, κύριοι συνάδελφοι, κυρία Σακοράφα, το πρόβλημα των χώρων ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων είναι ένα πρόβλημα, το οποίο ταλανίζει τη χώρα μας πολλές δεκαετίες. Έχουμε κληρονομήσει δεκάδες ΧΑΔΑ στην Ελλάδα  και μάλιστα για τη λειτουργία τέτοιων χώρων ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων, η Ελλάδα πληρώνει κάθε χρόνο πρόστιμα σε Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έχει καταδικαστεί. Βεβαίως, τα πρόστιμα είναι μειούμενα, γιατί μετά από μεγάλη προσπάθεια της Κυβέρνησής μας έναν-έναν κλείνουμε τους ΧΑΔΑ με έναν τρόπο, όμως, που αυτό δεν σημαίνει ότι ανοίγει ένας ΧΑΔΑ κάπου αλλού, γιατί αυτό συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια. Το να κλείσει, δηλαδή, ένας ΧΑΔΑ είναι εύκολο, αλλά πρέπει να δοθεί μια μόνιμη λύση για το πού θα πάνε τελικά τα απορρίμματα, για το πώς θα τα διαχειριστούν οι τοπικές κοινωνίες γιατί σε περίπτωση που δεν δοθεί μια μόνιμη και καθαρή λύση, τότε -δυστυχώς!- αυτό το οποίο συμβαίνει, είναι κάπου αλλού σε μια διπλανή περιοχή να ανοίγει ένας νέος Χώρος Ανεξέλεγκτης Διάθεσης.

Να πω, βέβαια, εδώ και να επισημάνω ότι την ευθύνη της εξάλειψης της ανεξέλεγκτης διάθεσης των αστικών στερεών αποβλήτων και της αποκατάστασης των υφιστάμενων χώρων ανεξέλεγκτης διάθεσης, την έχουν οι δήμοι σύμφωνα με το άρθρο 228 του 4555/2018 νόμου του ΣΥΡΙΖΑ.

Η Γενική Συνέλευση της Ανώνυμης Εταιρείας των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης με την επωνυμία Διαχείριση Απορριμμάτων Χίου Α.Ε. και διακριτικό τίτλο ΔΙΑΝΟΧ Α.Ε. αποφάσισε στις 5 Μαρτίου του ’21 τη συμμετοχή του Δήμου Ικαρίας στο φορέα διαχείρισης στερεών αποβλήτων, ΦοΣΔΑ Χίου.

Μέσα από τους φορείς διαχείρισης, βεβαίως, μετά από συνεννοήσεις που έχουν γίνει και από τοπικούς δήμους και με τη συμμετοχή μικρότερων δήμων σε αυτούς, δίδεται η δυνατότητα τελικά ένας πιο ολοκληρωμένος οργανισμός να μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα τα μεγάλα προβλήματα, τα οποία μπορεί να μην μπορεί να τα διαχειριστεί ένας μικρός δήμος, ο οποίος δεν έχει τις απαραίτητες τεχνικές υπηρεσίες, που δεν έχει τα μέσα, που δεν έχει το ανθρώπινο δυναμικό και δεν έχει και τα χρηματοδοτικά μέσα. Γι’ αυτό εμείς προσπαθήσαμε να συγκεντρώσουμε τελικά τις κατά τόπους υπηρεσίες και αρμοδιότητες σε κεντρικούς ΦοΔΣΑ, έτσι ώστε μέσα από μία πιο οργανωμένη υπηρεσία, από έναν πιο επαρκή οργανισμό, να μπορούμε να χειριστούμε τα πολύ σημαντικά προβλήματα που έχουν να κάνουν με τα απορρίμματα.

Η ένταξη του Δήμου Ικαρίας στον ΦοΔΣΑ είχε, μεταξύ άλλων, ως στόχο την υποστήριξη του Δήμου στην ορθή εκ μέρους του διαχείριση αποβλήτων, άρα στην εξάλειψη της ανεξέλεγκτης διάθεσης αποβλήτων, μέσω της μεταφοράς τους στον ΧΥΤΑ Χίου.

Αυτή τη στιγμή έχουμε εγκρίνει ως ένα ενδιάμεσο σημείο, ως μια ενδιάμεση λύση τη δυνατότητα της μεταφοράς των αποβλήτων της Ικαρίας στη Χίο. Αυτό το κάνουμε, για να αποσυμπιέσουμε την κατάσταση -επαναλαμβάνω- σε ένα μεταβατικό στάδιο, σαν μια μεταβατική λύση, μέχρι να υπάρξει η οριστική λύση του προβλήματος.

(Στο σημείο αυτό χτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Υπουργού)

Βεβαίως, η οριστική λύση -και θα συνεχίσω στη δευτερολογία μου, κύριε Πρόεδρε- θα δοθεί μέσα από τις επενδύσεις που θα γίνουν, αξιοποιώντας τα χρήματα του Προγράμματος «Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή» από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, όπου προγραμματίζεται να εκδοθούν προσκλήσεις, μεταξύ των οποίων και για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, άρα και για την Ικαρία.

Τα υπόλοιπα θα τα πω στη δευτερολογία μου.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Απόστολος Αβδελάς): Ευχαριστούμε πολύ, κύριε Σκρέκα.

Κυρία Σακοράφα, έχετε τον λόγο για τρία λεπτά.

ΣΟΦΙΑ ΣΑΚΟΡΑΦΑ (Η΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής): Κύριε Υπουργέ, στην ερώτησή μου είπα μια φράση που δεν ξέρω αν την προσέξατε Είπα ότι έγινε όλη αυτή η ιστορία που αναφερθήκατε εσείς προηγουμένως για λόγους νομιμοφάνειας, δηλαδή αυτή η γραφειοκρατική, αν θέλετε, ένταξη της Ικαρίας στο ΦοΣΔΑ Χίου, ακριβώς γιατί υπήρξε αυτό το πρόστιμο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Και οι δύο ΧΑΔΑ λειτουργούν κανονικά. Εδώ έχουμε αδιαμφισβήτητα μια απαράδεκτη κατάσταση, με αποκλειστική ευθύνη της πολιτείας και το αν λέγεται Δήμος ή κεντρική πολιτεία, νομίζω ότι τους κατοίκους ποσώς τους ενδιαφέρει. Είναι ένα πρόβλημα που υπάρχει επί δεκαετίας και δεν έχει δοθεί λύση. Μιλάμε για δεκαεπτά ολόκληρα χρόνια! Δεκαεπτά ολόκληρα χρόνια σκουπίδια δίπλα στα σπίτια  των ανθρώπων!

Για να είμαι ειλικρινής, κύριε Υπουργέ, δεν είχα καμία γνώση για το θέμα. Ειλικρινά το λέω αυτό. Είδαμε όμως ότι οι άνθρωποι εκεί, ο Εξωραϊστικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Προεσπέρας μάς έστειλε μια επιστολή με αποδέκτες όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες, τον δήμο, τον Συνήγορο του Πολίτη και όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα. Έτσι έφτασε και σε εμάς. Και δεν διεκδικώ κανένα προνόμιο βεβαίως ευαισθησίας, αλλά μου κάνει εντύπωση ότι είμαστε απλώς σήμερα εδώ να συζητάμε αυτήν την ερώτηση του μικρότερου σε εκπροσώπηση κοινοβουλευτικού κόμματος, κύριε Πρόεδρε.

Μετά την ερώτησή μας ήρθαν σε επαφή μαζί μας και άλλοι πολίτες από την Ικαρία από μια δημοτική παράταξη, την Αυτόνομη Συσπείρωση Πολιτών Ικαρίας. Έτσι έχουμε πια μια πληρέστερη ενημέρωση για την πραγματικότητα, η οποία δεν συμφωνεί καθόλου με τα υπηρεσιακά έγγραφα τα οποία έχουν σταλεί κατά διαστήματα. Μιλάμε για ένα σκηνικό παραλόγου, κύριε Υπουργέ.

Εγώ μπορώ να δεχθώ ότι οι ευθύνες δεν βαρύνουν μόνο τη σημερινή Κυβέρνηση, αυτό είναι γεγονός. Κλείνετε, όμως, και εσείς μια ολόκληρη τετραετία ως κυβέρνηση και θα έπρεπε να έχετε κάνει τουλάχιστον ένα ουσιαστικό βήμα, θα έλεγα, για την οριστική λύση. Δεν είναι δικαιολογία «τι να προλάβουμε να κάνουμε εμείς στη θητεία μας γιατί είναι πολύ μικρός ο χρόνος». Πόσο πρέπει να είναι μια κυβερνητική θητεία για να λυθεί ένα τόσο σοβαρό πρόβλημα; Και ως πότε, θα έλεγα, οι πολίτες θα πληρώνουν την ασυνέχεια του κράτους και τη διαπάλη των συμφερόντων που υπάρχουν στα συγκεκριμένα θέματα που αφορούν τα σκουπίδια;

Διάφοροι αρμόδιοι παράγοντες θέλουν να πείσουν όσους δεν ζουν στο νησί ότι οι ΧΑΔΑ δεν χρησιμοποιούνται πια. Και λέω μόνο όσους δεν ζουν στο νησί, γιατί όσοι ζουν στο νησί, όσοι είναι ντόπιοι δηλαδή, ξέρουν πάρα πολύ καλά ότι λειτουργούν κανονικότατα. Ο ίδιος ο κύριος Δήμαρχος εκδίδει έγγραφο με τίτλο «βεβαίωση» με ημερομηνία 22 Νοεμβρίου του ’21, όπου αναφέρει ότι ο Δήμος Ικαρίας έπαψε τη λειτουργία των συγκεκριμένων ΧΑΔΑ.

Είμαι υποχρεωμένη εδώ να καταθέσω στα Πρακτικά –και θα τα καταθέσω μόλις τελειώσω την ομιλία μου- αυτήν τη δήθεν βεβαίωση του Δημάρχου. Απ’ όσο γνωρίζουμε, ο ίδιος ως δήμαρχος απέναντι στην προφανή αβασιμότητα της «βεβαίωσης» -μέσα σε εισαγωγικά- αμύνεται με τον ισχυρισμό ότι το συγκεκριμένο έγγραφο δεν έχει αριθμό πρωτοκόλλου του δήμου. Βέβαια, αυτό το έγγραφο έχει πάρει αριθμό πρωτοκόλλου στα εισερχόμενα όλων των άλλων αρμοδίων υπηρεσιών όπου εστάλη για να την επικαλούνται στη συνέχεια.

Σε κάθε περίπτωση σας δείχνω, κύριε Υπουργέ, και θα καταθέσω στα Πρακτικά και αυτές τις εντελώς πρόσφατες φωτογραφίες που δείχνουν ποια είναι η πραγματική κατάσταση σήμερα. Σας δείχνω αυτήν την τελευταία και θα τις δείτε και τις υπόλοιπες. Λέει «ΧΑΔΑ Ευδήλου 3/4/2023». Απορριμματοφόρο αδειάζει στην περιοχή που αναφερόμαστε τώρα.

Όμως, ο παραλογισμός δεν σταματάει εδώ. Έχουμε και μια άλλη μαγική εικόνα, τη δήθεν διαρκή και μόνιμη μεταφορά των στερεών αποβλήτων της Ικαρίας στη Χίο. Εμείς βρήκαμε έγγραφο μόνο για μία μεταφορά, κύριε Πρόεδρε, ακριβώς τον Νοέμβριο του 2021 που είναι περίπου 8 τόνοι στερεών αποβλήτων. Ένα απορριμματοφόρο πήγε στη Χίο με το πλοίο της γραμμής. Μιλάμε για τα απορρίμματα της Ικαρίας μιας και μόνο ημέρας. Για να λειτουργήσει αυτή η έστω προσωρινή λύση, θα έπρεπε ο δήμος να διαθέσει press container που δεν έχει και δεν βρίσκει χρήματα για να τα πάρει. Αυτή είναι η πολιτική διαχείρισης των αποβλήτων της Ικαρίας. Όλα αυτά, κύριε Υπουργέ, δεν τιμούν κανέναν. Νομίζω ότι είναι ντροπή για όλους και για όλους μας, να βάλω και τον εαυτό μου μέσα, γιατί κι εγώ μέλος του Ελληνικού Κοινοβουλίου είμαι.

Επιτέλους, λοιπόν. Για να μην πούμε και για την ανακύκλωση, για τα απόβλητα. Υπάρχει υλοποιήσιμος, κύριε Υπουργέ, κυβερνητικός σχεδιασμός για να υπάρξει χώρος υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων στην Ικαρία; Και πότε θα γίνει αυτό; Είναι πολύ σοβαρό αυτό. Ο κόσμος χωρίς καθόλου υπομονή πια περιμένει από εμάς, περιμένει από την πολιτεία να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της απέναντί τους σε αυτό το τόσο σοβαρό θέμα.

Σας ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε, και για την ανοχή σας.

(Στο σημείο αυτό η Η΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Σοφία Σακοράφα καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Απόστολος Αβδελάς): Κι εμείς ευχαριστούμε.

Ορίστε, κύριε Σκρέκα, τρία λεπτά.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΚΡΕΚΑΣ (Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας):  Χωρίς καμία διάθεση να μεταφέρω την ευθύνη που έχει η κεντρική πολιτεία, το κεντρικό κράτος σε ό,τι αφορά την ορθή διαχείριση των αποβλήτων και των αστικών απορριμμάτων και χωρίς καμία δικαιολογία, πρέπει όμως να πω, κυρία συνάδελφε,  ότι οι δήμοι έχουν ευθύνη και πρέπει να αναλαμβάνουν την ευθύνη. Ο καθένας έχει τη δική του ευθύνη, κάθε θεσμός. Ο δήμαρχος είναι ένας θεσμός που έχει συγκεκριμένες αρμοδιότητες, συγκεκριμένα δικαιώματα, αλλά και συγκεκριμένες ευθύνες. Και επειδή κρίνεται κάθε τέσσερα χρόνια από τους δημότες, καλό είναι να γνωρίζουν οι δημότες τι κάνει ο κάθε δήμαρχος για να μπορούν να αξιολογούν και να επιλέγουν αυτόν που πιστεύουν ότι καλύτερα θα αντιμετωπίσει τα τοπικά προβλήματα. Αυτό δεν είναι μομφή στον συγκεκριμένο δήμαρχο. Δεν τον γνωρίζω τον άνθρωπο, έχει κάνει σημαντικές προσπάθειες να λύσει το πρόβλημα, αλλά γενικά μια γενική τοποθέτηση σε αυτό που είπατε, ότι δεν έχει σημασία αν είναι αρμοδιότητα των δήμων και της κεντρικής πολιτείας, τελικά είμαστε όλοι υπεύθυνοι.

Είμαστε όλοι είμαστε υπεύθυνοι, αλλά υπάρχουν συγκεκριμένες αρμοδιότητες συγκεκριμένων οργάνων που θα πρέπει να τις εκπληρώνουν, αν θέλουμε επιτέλους το κράτος μας να προχωρήσει μπροστά και θα πρέπει ο καθένας να αναλαμβάνει την ευθύνη, αλλά και να κρίνεται γι’ αυτό.

Αυτή τη στιγμή υλοποιούνται μελέτες αποκατάστασης χώρων ανεξέλεγκτης διάθεσης αποβλήτων με χρηματοδότηση από την Κυβέρνηση. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να το πούμε αυτό και γι’ αυτό τον λόγο επαναλαμβάνω ότι μέρα με τη μέρα και μήνα με τον μήνα κλείνουν οι χώροι ανεξέλεγκτης διάθεσης αποβλήτων.

Η οριστική λύση του προβλήματος φυσικά της διαχείρισης των αποβλήτων στην Ικαρία θα χρειαστεί να λάβει χώρα την επόμενη τριετία, έτσι όπως εκτιμούν οι υπηρεσίες, όπου εκεί προγραμματίζονται τα εξής: Πρώτον, η δημιουργία Μονάδας Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων, ΜΕΒΑ, όπως ονομάζεται στην Ικαρία και, βεβαίως, με τη μερική μεταφορά σύμμεικτων και ανακυκλώσιμων αστικών στερεών αποβλήτων σε μονάδα ανάκτησης και ανακύκλωσης αποβλήτων εκτός Ικαρίας. Η λύση αυτή θα περιγράφεται, βεβαίως, στο Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων του Βορείου Αιγαίου, το οποίο αξιολογείται αυτή τη στιγμή από τη Γενική Γραμματεία Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, ώστε να χορηγηθεί η απαιτούμενη γνώμη. Στη συνέχεια θα εγκριθεί και θα ξεκινήσει να υλοποιείται.

Έχουν ήδη πραγματοποιηθεί συναντήσεις με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς κάτω από τον συντονισμό του Γενικού Γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων για να συζητηθούν ειδικότερα θέματα που έχουν ανακύψει στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, όπως είναι και η Ικαρία.

Οι προβλεπόμενες γενικά στο Βόρειο Αιγαίο Μονάδες Επεξεργασίας Αποβλήτων αναμένεται να εξυπηρετήσουν μείωση του ποσοστού των υπολειμματικών αστικών αποβλήτων, τα οποία οδηγούνται προς ταφή, έτσι ώστε να συνεισφέρουν και στην επίτευξη του εθνικού στόχου μείωσης τελικά των αποβλήτων, τα οποία οδηγούνται προς υγειονομική ταφή και βεβαίως θα πρέπει προηγουμένως να επεξεργάζονται τα απόβλητα, όπως επιτάσσει η νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Άρα, πραγματικά μέσα από τον περιφερειακό σχεδιασμό επιδιώκεται μια ολοκληρωμένη πια αντιμετώπιση του θέματος της διαχείρισης των αποβλήτων με έμφαση φυσικά σε θέματα πρόληψης και χωριστής συλλογής, διαλογής δηλαδή αποβλήτων στην πηγή, με σκοπό την ανακύκλωση και την ανάκτηση με τρόπο βέβαια που θα αποτυπώνεται στα αποτελέσματα.

Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Απόστολος Αβδελάς):  Και εμείς ευχαριστούμε.

Ακολουθεί απόσπασμα σχετικής δημοσίευσης στην ιστοσελίδα της κ. Σοφίας Σακοράφα, Βουλευτή Μερα25

Ερώτηση:

 Ευχαριστώ κ. Πρόεδρε.

Μιλάμε για το αδιανόητο πρόβλημα της Διαχείρισης των Αποβλήτων στην Ικαρία. Εκεί λειτουργούν δύο Χώροι Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ) : μία στο ‘Αγκαθότοπο’, στον Εύδηλο, και μία στη θέση ‘Αργιουλάκη’ στις Ράχες.

Η υλοποίηση νόμιμης εγκατάστασης για τα αστικά απόβλητα του νησιού εκκρεμεί εδώ και 17 χρόνια!  Είναι εντυπωσιακό αλλά και ντροπιαστικό , και για την Ελληνική Πολιτεία και για όλες τις ενδιάμεσες Κυβερνήσεις.

Υπάρχει, μάλιστα και απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, από το 2014, που καταδικάζει τη χώρα μας και επιβάλλει κυρώσεις! 

Μετά από τόσα χρόνια, μόλις τον περασμένο Νοέμβριο υποτίθεται ότι εφαρμόζεται μία –  πάλι “Προσωρινή” (!) – λύση : Η μεταφορά των απορριμμάτων στη Χίο.

Για λόγους νομιμοφάνειας, έγινε η γραφειοκρατική ένταξη της Ικαρίας στο Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) της Χίου. Η πραγματικότητα είναι ότι οι δύο ΧΑΔΑ εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται παράνομα.

Φαντάζομαι πως δεν χρειάζονται καθόλου επιχειρήματα ως προς τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων…

 Στον ΧΑΔΑ Εύδηλου υπάρχουν σπίτια μόλις στα 300 μέτρα. Τα χωριά Φύτεμα και Κάμπος απέχουν 600 με 800 μέτρα –1.000 μέτρα από τον Εύδηλο – και δίπλα σε ένα χείμαρρο.

Ο ΧΑΔΑ των Ραχών είναι πάνω σε ένα από τα πιο σημαντικά ρέματα του νησιού, λιγότερο από 1.000 μέτρα από τα χωριά Κουνιάδοι και Προεσπέρα. Η υπερχείλιση έχει φτάσει στα σπίτια της Προεσπέρας.

Η μόλυνση της ευρύτερης περιοχής είναι τεράστια.

Είχαμε καταθέσει ερώτηση, στις 14 Δεκεμβρίου, για το «Ποια συγκεκριμένα μέτρα έλαβε η προτίθεται να λάβει άμεσα η Κυβέρνηση… για να μη διαιωνίζεται αυτή η εντελώς απαράδεκτη κατάσταση».

Λάβαμε μία τυπική υπηρεσιακή απάντηση. Χωρίς ευθύνη της υπηρεσίας, δεν είχε – και δεν θα μπορούσε να έχει – ούτε ουσιαστική απάντηση ούτε πολιτική δέσμευση.  Γι’ αυτό, λοιπόν, αναγκασθήκαμε να επανέλθουμε με Επίκαιρη Ερώτηση. 

Επειδή εδώ έχουμε μία αδιανόητη περίπτωση, που κανείς δεν δικαιούται να «κάνει τα στραβά μάτια».

Ρωτάμε λοιπόν :  Με ποια άμεσα και συγκεκριμένα μέτρα – Και με ποιο ορισμένο χρονοδιάγραμμα – θα πάψει η συνεχιζόμενη παράνομη λειτουργία των Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων (ΧΑΔΑ) στην Ικαρία;

 

2η Ομιλία 

 

κ. Υπουργέ,

Εδώ, έχουμε αναμφισβήτητα μία απαράδεκτη κατάσταση, με αποκλειστική ευθύνη της Πολιτείας.

Ένα πρόβλημα, επί τόσες δεκαετίες, χωρίς λύση !

 Για να είμαι ειλικρινής , κ. Υπουργέ, δεν είχαμε γνώση για το θέμα.

 Είδαμε, όμως, ότι οι άνθρωποι εκεί ( ο “Εξωραϊστικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Προεσπέρας” ) έστειλαν μία επιστολή, με αποδέκτες όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες, τον Δήμο, τον Συνήγορο του Πολίτη και όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα.

Έτσι έφτασε και σε εμάς …

Δεν διεκδικώ κανένα προνόμιο ευαισθησίας αλλά μου κάνει εντύπωση ότι είμαστε απλώς σήμερα εδώ να συζητάμε αυτή την ερώτηση – του μικρότερου σήμερα, σε εκπροσώπηση, κοινοβουλευτικού κόμματος !

 Μετά την Ερώτησή μας, ήρθαν σε επαφή μαζί μας και άλλοι πολίτες από την Ικαρία – και από μία δημοτική παράταξη, την Αυτόνομη Συσπείρωση Πολιτών Ικαρίας. Έτσι έχουμε, πια, μια πληρέστερη ενημέρωση για την πραγματικότητα, η οποία δεν συμφωνεί καθόλου με τα υπηρεσιακά έγγραφα!

Μιλάμε για ένα σκηνικό παραλόγου!

 Εγώ μπορώ να δεχθώ ότι οι ευθύνες δεν βαρύνουν μόνο τη σημερινή Κυβέρνηση.

Κλείνετε, όμως, και εσείς μια τετραετία, χωρίς να έχει γίνει ουσιαστικά κανένα βήμα για οριστική λύση !

Δεν είναι δικαιολογία το «Τι να προλάβουμε να κάνουμε στη θητεία μας:». Δηλαδή πόσο πρέπει να είναι η κυβερνητική θητεία για να λυθεί ένα τέτοιο πρόβλημα ; Ως πότε οι πολίτες θα πληρώνουν την ασυνέχεια του Κράτους και τη διαπάλη των συμφερόντων ;

 Διάφοροι αρμόδιοι παράγοντες θέλουν να πείσουν όσους δεν ζουν στο νησί ότι οι ΧΑΔΑ δεν χρησιμοποιούνται πιά. Και λέω μόνο “όσους δεν ζουν στο νησί”, γιατί οι ντόπιοι ξέρουν ποια είναι η πραγματικότητα.

 Ο ίδιος ο Δήμαρχος εκδίδει έγγραφο με τίτλο “Βεβαίωση”, με ημερομηνία 23 Νοεμβρίου 2021, όπου αναφέρει ότι «Ο Δήμος Ικαρίας έπαψε τη λειτουργία των (συγκεκριμένων) ΧΑΔΑ».

Είμαι υποχρεωμένη να καταθέσω στα Πρακτικά αυτή τη δήθεν ‘Βεβαίωση’ του Δημάρχου.

 Απ’ όσο γνωρίζουμε, ο ίδιος ο Δήμαρχος, απέναντι στην προφανή αβασιμότητα της ‘Βεβαίωσης’ , αμύνεται με τον ισχυρισμό ότι το συγκεκριμένο έγγραφο δεν έχει αριθμό Πρωτοκόλλου του Δήμου (!)  Βέβαια, έχει πάρει αριθμό πρωτοκόλλου στα εισερχόμενα όλων των αρμοδίων υπηρεσιών, όπου εστάλη για να την επικαλούνται στη συνέχεια…

Σε κάθε περίπτωση, σας δείχνω κ. Υπουργέ  – και θα καταθέσω και στα Πρακτικά – και αυτές τις εντελώς πρόσφατες φωτογραφίες, που δείχνουν ποια είναι η πραγματική κατάσταση σήμερα !

Ο παραλογισμός, όμως,  δεν σταματά εδώ.

Έχουμε και άλλη μία μαγική εικόνα : Την δήθεν διαρκή και μόνιμη μεταφορά των στερεών αποβλήτων της Ικαρίας στη Χίο.

Εμείς βρήκαμε έγγραφο μόνο για μία μεταφορά , ακριβώς τον Νοέμβριο του 2021 : περίπου οκτώ τόνοι στερεών αποβλήτων. Ένα απορριμματοφόρο πήγε στη Χίο, με το πλοίο της γραμμής ! Μιλάμε για τα απορρίμματα της Ικαρίας μίας και μόνο ημέρας !

Για να λειτουργήσει αυτή η, έστω προσωρινή, λύση θα έπρεπε ο Δήμος να διαθέτει Πρες-Κοντέϊνερ, που δεν έχει – και δεν βρίσκει – χρήματα να τα πάρει!

Αυτή είναι η πολιτική διαχείρισης των αποβλήτων στην Ικαρία!

Και όλα αυτά δεν τιμούν κανέναν, κ. Υπουργέ!

Είναι ντροπή για όλους!

 Επιτέλους : Για να μην πούμε και για την ανακύκλωση και τα βιο-απόβλητα, Υπάρχει υλοποιήσιμος κυβερνητικός σχεδιασμός για να υπάρξει Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων στην  Ικαρία – Και πότε;

Ο κόσμος, χωρίς καθόλου υπομονή πια, περιμένει από την Πολιτεία να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της !

- Advertisement -spot_img

More articles

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -spot_img

Latest article

- Advertisement -spot_img