Στη 3η κατεπείγουσα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που πραγματοποιήθηκε σήμερα, 21 Μαρτίου 2023, ημέρα Τρίτη και ώρα 12:00-14:00 δια περιφοράς, για συζήτηση και λήψη απόφασης με μοναδικό θέμα την «Έκδοση ψηφίσματος σχετικά με το πολυνομοσχέδιο της Κυβέρνησης, που αφορά την διαχείριση του νερού» κάλεσε τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου ο πρόεδρος κ. Καραγιαννάκης Παναγιώτης με κατεπείγουσα διαδικασία. Στην πρόσκληση συμπεριλήφθηκαν οδηγίες επί της διαδικασίας (κατεπείγουσα, δια περιφοράς) προς τα συμμετέχοντα μέλη. Οι αποφάσεις που θα ληφθούν θα ανακοινωθούν από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου στην επόμενη δια ζώσης συνεδρίαση.
Ακολουθεί η εισήγηση επί του θέματος που απέστειλε ο πρόεδρος στα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου:
Με αφορμή το σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Μετονομασία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων και διεύρυνση του αντικειμένου της με αρμοδιότητες επί των υπηρεσιών ύδατος και της διαχείρισης αστικών αποβλήτων ενίσχυση της υδατικής πολιτικής.
Ο Δήμος Ικαρίας θεωρεί αρχικά ότι η υπαγωγή των υπηρεσιών ύδατος στη νέα Ρυθμιστική Αρχή δεν έχει αιτιολογηθεί επαρκώς ως προς την αναγκαιότητά της.
Μια ρυθμιστική αρχή έχει συνήθως ως αντικείμενο να εποπτεύει και να ρυθμίζει μια ελεύθερη αγορά που λειτουργεί υπό συνθήκες ανταγωνισμού, προστατεύοντας έτσι (σύμφωνα με το ευρωπαϊκό και το εθνικό δίκαιο) τους καταναλωτές από τις υπερβολικές χρεώσεις.
Στην περίπτωση όμως των υδάτων (και ειδικά του πόσιμου νερού) έχουμε ένα φυσικό πόρο που αποτελεί θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα, και ο οποίος ως σήμερα τελεί υπό καθεστώς νόμιμου μονοπωλίου που είναι υπό την εποπτεία των κρατικών φορέων, αλλά και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Προκύπτει λοιπόν ένα ερώτημα, το οποίο φαίνεται να απασχολεί και όλους σχεδόν τους φορείς που προσφέρουν μέχρι σήμερα υπηρεσίες ύδατος, αναφορικά με το πώς η νέα ρυθμιστική αρχή θα διαχειριστεί έναν τέτοιο πόρο στο μέλλον χωρίς να προκύψει ο κίνδυνος να αλλοιώσει τα παραπάνω χαρακτηριστικά του.
Με άλλα λόγια, είναι έντονη η ανησυχία, ότι με τη θέσπιση της Ρ.Α.Α.Ε.Υ. ενδέχεται να προκύψουν παρεμβάσεις στον τομέα υπηρεσιών ύδατος και κατ’ επέκταση σε έμμεση/σταδιακή ιδιωτικοποίησή τους (σε αντίθεση με πρόσφατες αποφάσεις του ΣτΕ υπέρ της δημόσιας διαχείρισης του νερού: ΣτΕ 1906/2014, 190/2022, 191/2022 και 1886/2022).
Η όποια προσπάθεια για το νερό, είναι η κοινωνική διάσταση που πρέπει να οδηγεί σε χαμηλότερες τιμές. (όπως τονίζεται στην πρόσφατη Ευρωπαϊκή Οδηγία για το πόσιμο νερό), με τη διασφάλιση της πρόσβασης σε ασφαλές πόσιμο νερό για όλους, και με έμφαση στις ευάλωτες και περιθωριοποιημένες ομάδες.
Το νερό, ως περιβαλλοντικό αγαθό, ως ένας περιορισμένος φυσικός πόρος (ή φυσικός πόρος σε ανεπάρκεια) και ταυτόχρονα εξαιτίας του κοινωνικού χαρακτήρα του ,που ως πόσιμο πρέπει να είναι προσβάσιμο σε όλους, δεν πρέπει και δεν μπορεί να ακολουθεί τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς.
Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω προτείνεται το Δημ. Συμβούλιο να εκδώσει το ακόλουθο ψήφισμα:
Ο Δ. Ικαρίας απαιτεί την ενίσχυση των υπηρεσιών του, κυρίως με επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό, ώστε να συμβάλει στην καλύτερη και αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των ιδιαίτερων προβλημάτων που αντιμετωπίζει κάθε Δήμος (ακόμα και στα ζητήματα τιμολόγησης), κάτι που θα είναι αρκετά δύσκολο να το πραγματοποιεί στο μέλλον κεντρικά μια ρυθμιστική αρχή.
Το νερό αποτελεί θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα και δημόσιο αγαθό, και ως τέτοιο αντιμετωπίζεται και παρέχεται από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και ουδόλως ως εμπορικό προϊόν με υπηρεσίες Υδροδότησης και Αποχέτευσης να ανήκουν στην αγορά, διότι όπου δοκιμάστηκαν ανάλογες πρακτικές απέτυχαν.
Το παραπάνω προτεινόμενο ψήφισμα εφόσον περάσει από το δημοτικό συμβούλιο θα υπογραφεί από το Δήμαρχο Ικαρίας και στη συνέχεια θα αποσταλεί στους αρμόδιους φορείς.
Σχετική με το θέμα ανακοίνωση εξέδωσε και απέστειλε προς δημοσίευση και η Λαϊκή Συσπείρωση Ικαρίας (20/03/2023)
Ακολουθεί το κείμενο της ΛΑΣ Ικαρίας με τίτλο «Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα»:
Η κυβέρνηση της Ν.Δ στρώνει τον δρόμο για άλλη μια ιδιωτικοποίηση, τη στιγμή που ακόμα ο λαός μας θρηνεί τα θύματα της ιδιωτικοποίησης των τρένων, κάτι που δείχνει την κυνικότητά τους όσον αφορά την προώθηση των συμφερόντων των επιχειρηματικών ομίλων σε βάρος των εργατικών – λαϊκών αναγκών.
Με πρόσχημα την «προστασία της ποιότητας των υδάτινων πόρων» η κυβέρνηση προωθεί «τον έλεγχο της ζήτησης» και όχι την αύξηση των διαθέσιμων αποθεμάτων νερού, που σήμερα είναι εφικτή με τα κατάλληλα έργα και τη διαθέσιμη επιστημονική γνώση. Τα σπασμένα θα πληρώσει η λαϊκή οικογένεια, η οποία θα κληθεί να πληρώνει ακριβότερα και το νερό.
Η εμπορευματοποίηση του νερού δεν είναι κάτι νέο.
Για το νομοσχέδιο αυτό έχει «στρωθεί» το έδαφος από την ευρωπαϊκή Οδηγία – Πλαίσιο για το Νερό, 60/2000, (που ψήφισαν όσα κόμματα υποκλίνονται στην Ε.Ε αλλά τώρα υποκριτικά χύνουν κροκοδείλια δάκρυα), που πρακτικά δεν αφήνει περιθώρια κοινωνικής τιμολογιακής πολιτικής. Η λειτουργία των ΔΕΥΑ στη λογική κόστους – οφέλους άνοιξε τον δρόμο για αυτή την εξέλιξη. Τα τιμολόγια ύδρευσης στους περισσότερους δήμους έχουν αυξηθεί, έχουν διευρυνθεί οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, ενώ μειώνεται το προσωπικό, το δίκτυο συντηρείται πλημμελώς.
Με την παραπέρα εμπορευματοποίηση, η κατάσταση θα επιδεινωθεί, μετατρέποντας αυτό το βασικό αγαθό σε ένα ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα, θα επιδεινώσει παραπέρα τις εργασιακές σχέσεις, την ποιότητα του νερού.
Το νερό δεν είναι εμπόρευμα για να τεθεί υπό τον έλεγχο της ρυθμιστικής αρχής, είναι βασική λαϊκή ανάγκη και πρέπει να εξασφαλίζεται απρόσκοπτα για όλο τον λαό.
Η Λαϊκή Συσπείρωση Ικαρίας ενώνει την φωνή της με εκατοντάδες σωματεία και φορείς που διαδηλώνουν σήμερα διεκδικώντας
Να αποσυρθεί άμεσα το απαράδεκτο νομοσχέδιο!
Είναι απαραίτητο τώρα να δυναμώσει η πάλη για συνολική ανατροπή της πολιτικής εμπορευματοποίησης του νερού, να ξεριζωθεί ο ανταγωνισμός των χρήσεων και της αξιοποίησής του με γνώμονα το κέρδος, τόσο από ιδιωτικούς ομίλους όσο και από μεικτές επιχειρήσεις και ΣΔΙΤ.
- Να διεκδικηθεί φθηνό και ποιοτικό νερό και μείωση όλων των τιμολογίων κυρίως σε ανέργους, χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους, μαζί με μια ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα για την αξιοπρεπή διαβίωση.
- Καμιά διακοπή νερού για ανέργους και χαμηλοσυνταξιούχους.
- Να μην μετακυλήσουν το ενεργειακό κόστος στα τιμολόγια και σε βάρος των εργαζομένων του κλάδου.
- Άμεση επιδότηση ΔΕΥΑ και Δήμων από το κράτος για την κάλυψη του συνόλου του ενεργειακού τους κόστους.
- Να ενισχυθεί ο αγώνας για πλήρη και σταθερή εργασία για το σύνολο του κλάδου, με ουσιαστικές αυξήσεις μισθών, χωρίς την παρουσία εργολάβων.
Ανακοίνωση Λαϊκής Συσπείρωσης Ικαρίας (20/03/2023)