Δελτίο Τύπου Ομάδας Γυναικών Αγίου Κηρύκου (ΟΓΕ)
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε από την Ομάδα Γυναικών Αγίου Κηρύκου (ΟΓΕ), την Κυριακή 29 Μάη, η εκδήλωση «Μιλάμε στα παιδιά μας για τον πόλεμο» θέμα που προβληματίζει και ανησυχεί τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότερα νοικοκυριά, νέες οικογένειες ,νέες μητέρες, εκπαιδευτικούς.
Η κεντρική ομιλία έγινε από την Λαρδά Γεωργία όπου μεταξύ άλλων ανέφερε:
Το 1939 ο Μπέρλοτ Μπρέχτ γράφει:
«Αυτοί που βρίσκονται ψηλά λένε / πόλεμος και ειρήνη είναι δύο πράγματα ολότελα διαφορετικά… / Ομως η ειρήνη τους και ο πόλεμός τους μοιάζουν όπως ο άνεμος και η θύελλα! / Ο πόλεμος γεννιέται απ’ την ειρήνη τους καθώς ο γιος από τη μάνα. / Έχει τα δικά της απαίσια χαρακτηριστικά».
Σχεδόν 100 χρόνια μετά το ποίημα μοιάζει ποιο σύγχρονο από ποτέ, γιατί, ο βασικός και κύριος λόγος για τον οποίο γίνονται οι πόλεμοι διαχρονικά, είναι η εξασφάλιση μεγαλύτερων κερδών και μεγαλύτερων σφαιρών επιρροής(…) Τα παιδιά σήμερα βομβαρδίζονται από πληροφορίες για τον πόλεμο, που σκοπό έχουν την διαμόρφωσης και χειραγώγηση της συνείδησης τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι οδηγίες που έδωσε στους εκπαιδευτικούς το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, με κατεύθυνση του υπουργείου Παιδείας. Στην αφετηρία των οδηγιών αυτών βρίσκεται η βολική εκτίμηση της UNESCO ότι «οι πόλεμοι αρχίζουν από τον νου των ανθρώπων, γι’ αυτό στον νου των ανθρώπων πρέπει να οικοδομήσουμε την προστασία της ειρήνης». Έτσι, οι πόλεμοι υποτίθεται πως γίνονται «γιατί κάποιοι στα μυαλά τους δεν έχουν καλλιεργήσει τις σωστές έννοιες, όπως είναι η ειρήνη», ενώ όσοι ηγούνται των πολεμικών συρράξεων, παρουσιάζονται ως «μανιακοί, αυταρχικοί, διεφθαρμένοι, παρανοϊκοί»(…) «Τι να πούμε στα παιδιά, δηλαδή, για την ειρήνη τους, όταν οι οικογένειές μας δεν μπορούν να καλύψουν βασικές καθημερινές ανάγκες, όταν οι γονείς δουλεύουν 12ωρα, γιατί αυτό επιτάσσει η κερδοφορία των επιχειρηματικών κολοσσών; Πώς να διανθίσουμε την ειρήνη τους, τι λέξεις να επιστρατεύσουμε για να καλλωπίσουμε τις ελλείψεις σε σχολεία, νοσοκομεία;»
Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν αντιπολεμικά Animation, αφήγηση από το «Το Αστερόσπιτο», της Αλεξάνδρας Μητσιάλη και παράλληλα λειτούργησε στο χώρο εργαστήρι δημιουργικής απασχόλησης για τα παιδιά.