16.6 C
Ikaria
Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
- Advertisement -

15λεπτη εκπομπή «Ταξιδεύοντας με το ΕΕΕΕΚ Ικαρίας» κάθε Σάββατο στις 12:30 μ.μ.

Δείτε επίσης

Ραδιοφωνική συντροφιά με τους Λεωνίδα, Νίκο και Φίλιππο μαθητές του ΕΕΕΕΚ Ικαρίας

Μουσικές επιλογές, πολιτιστικά θέματα, τοπική επικαιρότητα και λογοτεχνία με τους μαθητές του ΕΕΕΕΚ Ικαρίας Λεωνίδα, Νίκο και Φίλιππο που θα μας κρατάνε συντροφιά κάθε Σάββατο στις 12:30 μ.μ. στη Ραδιοφωνική συχνότητα του Ράδιο Ικαρία 87.6 FM. Στη σημερινή εκπομπή θα ακουστεί για πρώτη φορά το τραγούδι με τίτλο «Δεν Φοβάμαι» μια δημιουργία του ΕΕΕΕΚ Ικαρίας στο πλαίσιο σχολικής εργασίας για την 6η Μαρτίου που είναι καθιερωμένη ως η Πανελλήνια Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού.

15λεπτη ραδιοφωνική εκπομπή στα πλαίσια κοινωνικής ενσωμάτωσης των παιδιών του σχολείου με την επιμέλεια της διευθύντριας κ. Δαμασκηνής Δουρή και της εργοθεραπεύτριας κ. Μαρίνας Ζαχαροπούλου.

http://live24.gr/radio/generic.jsp?sid=501

Σχολικός εκφοβισμός

Στα μαθητικά χρόνια οι περισσότεροι είχαν αντιμετωπίσει φαινόμενα έντασης ή και κάποια μορφή σωματικής ή λεκτικής βίας. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται έντονο ενδιαφέρον για το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού, ενός κοινωνικού φαινομένου που παρουσιάζεται συχνά έντονα στα σχολεία της χώρας.

Ο εκφοβισμός μπορεί να οριστεί ως μια κατάσταση, στην οποία ασκείται ηθελημένη, απρόκλητη, συστηματική και επαναλαμβανόμενη βία ή επιθετική συμπεριφορά σε μαθητές από συμμαθητές τους με σκοπό τον σωματικό και ψυχικό πόνο. Αυτή η συμπεριφορά μπορεί να συναντάται τόσο εντός όσο και εκτός σχολείου, ενώ συνήθως πέρα από τους “θύτες” και τα “θύματα”, ανήλικα ή ενήλικα άτομα παίρνουν το ρόλο του αμέτοχου παρατηρητή.

Ο εκφοβισμός μπορεί να εκδηλωθεί με βίαιες συμπεριφορές σε σωματικό επίπεδο (ξυλοδαρμοί), σε λεκτικό (προσβολές, απειλές), ψυχολογικό (εκβιασμοί, παρενόχληση) και κοινωνικό (αποκλεισμός, απομόνωση). Τα παιδιά που υφίστανται εκφοβισμό είναι δυνατόν να παρουσιάσουν ψυχοκοινωνικές δυσκολίες, όπως φοβίες, άγχος, σχολική άρνηση ή αποτυχία καθώς και διαταραχές της διάθεσης (μελαγχολία, κατάθλιψη). Σύμφωνα με μελέτες στα ελληνικά σχολεία το 22,5% των μαθητών έχει υποστεί κάποια μορφή βίας, η οποία να παρουσιάζει συστηματικοτητα. Από την άλλη πλευρά, φαίνεται πως τα προγράμματα πρόληψης στα σχολεία οδηγούν σε έγκαιρο εντοπισμό, αλλά κα αντιμετώπιση των φαινομένων εκφοβισμού.

Η αύξηση των περιστατικών σχολικού εκφοβισμού πιθανά συνδέεται με την γενικότερη ένταση και βία που παρατηρείται στην ελληνική κοινωνία τα τελευταία χρόνια, καθώς και με την υπερίσχυση της έννοιας της ατομικότητας σε βάρος εκείνων της συλλογικότητας και της αλληλεγγυης. Η έλλειψη ευαισθητοποίησης, η άγνοια κι η αποσιώπηση των γεγονότων εντείνουν το πρόβλημα, με αποτέλεσμα τα περιστατικά να μην αντιμετωπίζονται κατάλληλα και ο κύκλος της βίας να διαιωνίζεται.

Η ασφάλεια, η προστασία και η καθοδήγηση στα βήματα της ζωής είναι δικαίωμα κάθε παιδιού, ενώ η συστηματική πρόληψη από τη μια και η κατάλληλη αντιμετώπιση τόσο και κυρίως των “θυμάτων” όσο και των “θυτών” μπορεί να αναστρέψει τις συνέπειες των περιστατικών εκφοβισμού. Ο κυριότερος παράγοντας είναι η ανάπτυξη ενός κλίματος εμπιστοσύνης, ώστε να είναι εφικτό το σπάσιμο της σιωπής και τα θύματα καθώς και τα μέλη της σχολικής κοινότητας να μπορούν να μιλήσουν κα να αντιδράσουν απέναντι στη βια που υφίστανται.

Μίνα Μοίρου

Ψυχολόγος ΕΕΕΕΚ Ικαρίας

- Advertisement -spot_img

More articles

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -spot_img

Latest article

- Advertisement -spot_img