16.8 C
Ikaria
Σάββατο, 23 Νοεμβρίου, 2024
- Advertisement -

Άρθρο του κ. Σταμάτη Βαρδαρού Πρ. Γενικού Γραμματέα Υπουργείου Υγείας

Δείτε επίσης

Ε όχι και Αιδώς!

Με αφορμή την τοποθέτηση νέας αναπληρώτριας Διοικήτριας στο νοσοκομείο Ικαρίας και του προβληματισμού που προκάλεσε στην τοπική κοινωνία η επιλογή της, ο βουλευτής του νομού, ο καταξιωμένος επιστήμονας κος Στεφανάδης εγκάλεσε όσους προβληματίζονται και αμφιβάλουν για τη συγκεκριμένη επιλογήκαι τους κατηγόρησε ως  ψεύτες. Επικαλέστηκε δε και τη δυνατότητα της επιστήμης μέσω της μαγνητικής τομογραφίας να ανιχνεύσει αντικειμενικά μεταβολές στον εγκέφαλο αυτών που λένε ψέματα. Ομολογουμένως δεν είναι μία συνηθισμένη πολιτική ανακοίνωση και οφείλουμε να του το πιστώσουμε γιατί κατά τα άλλα η συζήτηση περί «μαγνητικής τομογραφίας» είναι κάπως προκλητική.

Και είναι προκλητική όταν η συζήτηση αφορά ένα νοσοκομείο που επί 2,5 χρόνια και όχι μόνο τους τρεις τελευταίους μήνες, βιώνει την υποβάθμιση και την απαξίωση.

Όταν γιατροί και λοιπό υγειονομικό προσωπικό αποχωρούν μαζικά από το Νοσοκομείο την τελευταία διετία, παρά την ουσιαστική ποσοτικά και ποιοτικά ενίσχυση σε προσωπικό του Νοσοκομείου Ικαρίας που έλαβε χώρα την περίοδο 2016-2019.

Όταν ο σύγχρονος αξονικός τομογράφος που εγκαινιάστηκε το 2019 σήμερα δεν λειτουργεί.

Όταν η μονάδα τεχνητού νεφρού ακόμη δεν έχει λειτουργήσει, παρότι οι ενέργειες είχαν δρομολογηθεί από την Διοίκηση Καρδάση και την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με τη χρηματοδότηση (ΠΔΕ 2017), με τις υποδομές και τον εξοπλισμό, με τη στελέχωση (προκήρυξη θέσης νεφρολόγου).

Όταν ο νέος οργανισμός του Νοσοκομείου  που παρουσιάστηκε στον δημόσιο απολογισμό της Διοίκησης το 2019, προβλέποντας 200 οργανικές θέσεις, ακόμη δεν έχει εφαρμοστεί.

Όταν οι Ικαριώτες και οι Ικαριώτισσες, αλλά και οι επισκέπτες του νησιού βιώνουν υγειονομική εγκατάλειψη και ανασφάλεια τα τελευταία 2,5 χρόνια.

Όταν το σχέδιο της Κυβέρνησης για τη δημόσια περίθαλψη είναι σχέδιο συρρίκνωσης, που ανακόπηκε από την πανδημία, αλλά δεν εγκαταλείφθηκε.

Και η συρρίκνωση συνήθως είναι πιο αποτελεσματική μέσω της απαξίωσης, είναι πιο αποτελεσματική όταν στις θέσεις ευθύνης στο σύστημα υγείας τοποθετούνται άνθρωποι που δεν έχουν ουσιαστικά προσόντα, που δεν έχουν οργανική σχέση με το σύστημα υγείας, που απλά παρατηρούν τις εξελίξεις, που αναφέρονται και ευχαριστούν τον τοπικό βουλευτή για την επιλογή τους. Σαν να είναι ευθύνη των βουλευτών και όχι του Υπουργείου Υγείας και της Διοίκησης των ΥΠΕ ο διορισμός διοικητών στα Νοσοκομεία.

Δυστυχώς για την αξιοκρατία σε αντίθεση με τον τρόπο με τον οποίο επιλέγει η Ν.Δ. τους διοικητές, ο ΣΥΡΙΖΑ για πρώτη φορά το 2015 εφάρμοσε τον νόμο και πραγματοποίησε την αξιολόγηση των διοικητών επιλέγοντας να διατηρήσει στη θέση τους το 15% των διοικητών που είχε διορίσει η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου. Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι ακολουθήθηκε για πρώτη φορά ανοικτή διαδικασία προκήρυξης και επιλογής των νέων διοικητών, στην οποία συμμετείχε μεγάλος αριθμός υποψηφίων που έδωσε συνεντεύξεις και που με ευθύνη της πενταμελούς επιτροπής αξιολόγησης (με συμμετοχή εκπροσώπου του ΑΣΕΠ και του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας) προτάθηκαν με επίσημο πρακτικό στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου δύο υποψήφιοι για την τελική επιλογή. Είναι χαρακτηριστικό ότι η διαδικασία ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2015 και ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο του 2016, ενάμιση χρόνο μετά την ανάληψη της κυβερνητικής εξουσίας.

Σύμφωνα με τα τότε επίσημα στοιχεία για τους επιλεγέντες διοικητές, το 58% διέθετε μεταπτυχιακό τίτλο, το 18% διδακτορικό τίτλο σπουδών, ενώ πάνω από το 60% υπηρετούσε ήδη στο ΕΣΥ και στη δημόσια διοίκηση.

Ένας από αυτούς ήταν ο προηγούμενος διοικητής του ΓΝ-ΚΥ Ικαρίας, ο Σταμάτης Καρδάσης. Ένας επιστήμονας, με τεχνοκρατική επάρκεια, με προσήλωση στην ιδέα της δημόσιας περίθαλψης, αλλά ουδεμία κομματική σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Μακάρι η νέα αναπληρώτρια διοικήτρια να έχει αντίστοιχη προσφορά στον τόπο και στην υγειονομική φροντίδα των ανθρώπων του.

Οφείλω να ξεκαθαρίσω ότι είναι απόλυτα σεβαστός ο προηγούμενος εργασιακός βίος οποιουδήποτε, αλλά υπάρχει και τεράστια απόσταση – και δεν μπορεί να μην το γνωρίζει ο βουλευτής του νομού – μεταξύ της συμμετοχής σε μία Διοικούσα Επιτροπή ενός Κέντρου Υγείας, η οποία δεν έχει αποφασιστικές αρμοδιότητες (καθώς την διοίκηση ασκεί η ΥΠΕ) και της διοίκησης ενός περιφερειακού νοσοκομείου με αυξανόμενα προβλήματα. Αυτή η «νέα δουλειά» απαιτεί γνώση, επάρκεια και αφοσίωση στην αξία και τον ρόλο του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Σταμάτης Βαρδαρός

Πρ. Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Υγείας

- Advertisement -spot_img

More articles

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -spot_img

Latest article

- Advertisement -spot_img