8.7 C
Ikaria
Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024
- Advertisement -

Ανοιχτό κάλεσμα του ΣΕΝΙ την Πέμπτη 12 Νοέμβρη στο προαύλιο του νοσοκομείου

Δείτε επίσης

Ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου Ικαρίας (10/11/2020)

Οκτώ μήνες μετά την έναρξη της πανδημίας και ενώ διανύουμε το δεύτερο λόκ ντάουν, η ασφάλεια του θωρακισμένου ΕΣΥ που ευαγγελιζόταν αρχικά ο υπουργός υγείας, έχει μετατραπεί στο ¨κάνουμε το σταυρό μας να αποδώσουν τα μέτρα¨ της κας Μπακογιάννη σε πρόσφατες δηλώσεις της.

Τα μόνα όπλα που δείχνουν να έχουν απομείνει στην κυβέρνησή μας για να καταπολεμήσει την πανδημία είναι η ατομική ευθύνη, η καλλιέργεια κλίματος φόβου, η καταστολή, τα πρόστιμα, το λόκ ντάουν και εσχάτως .. η επίκληση στη θεία χάρη.

Προσπαθούν με αυτόν τον τρόπο να αποκρύψουν τις τραγικές ευθύνες τους καθώς, όλο αυτό το διάστημα της πανδημίας, δεν έπραξαν απολύτως τίποτα για την ουσιαστική ενίσχυση και θωράκιση του ΕΣΥ. Ενός ΕΣΥ, ήδη ρημαγμένου από τα ατελείωτα μνημόνια των τελευταίων ετών. Και την ίδια στιγμή, με περίσσιο θράσος, καλλιεργούν αναίσχυντα το παραμύθι του δήθεν διπλασιασμού των κλινών ΜΕΘ και της συνεχούς προσπάθειας για ενίσχυση της δημόσιας υγείας.

Είναι οι ίδιοι που τόσα χρόνια σέρβιραν το παραμύθι της ανάπτυξης την ώρα που υπέγραφαν μνημόνια και κατέστρεφαν τη χώρα. Τώρα αυτοπαρουσιάζονται ως η υπεύθυνη δύναμη που θα μας σώσει από την πανδημία, διπλασιάζοντας μάλιστα τις κλίνες ΜΕΘ και ενισχύοντας το ΕΣΥ.

Όση προπαγάνδα όμως και να στηθεί, η πραγματικότητα δεν κρύβεται

Τα νοσοκομεία μπήκαν στην πανδημία έχοντας ήδη 45.000 κενές θέσεις μη ιατρικού προσωπικού, χιλιάδες κενές θέσεις γιατρών, με το ρυθμό συνταξιοδότησης των υγειονομικών να είναι 1.000 με 1.500 άτομα ετησίως και την Ελλάδα να είναι Τρίτη χώρα από το τέλος ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ σε κρεβάτια ΜΕΘ (557 τον αριθμό τον Μάρτιο του 2019). Δεν πρέπει να αγνοούμε ότι ένα κρεβάτι ΜΕΘ ήταν ήδη δυσεύρετο και προ πανδημίας.

Επίσης, με τις δαπάνες για την δημόσια υγεία να παραμένουν καθηλωμένες παρόλη την πανδημία στο 5% του ΑΕΠ (ακόμα και ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 7,5%) και το πλαφόν εξόδων στα δημόσια νοσοκομεία στο 1,5 δις ευρώ, γίνεται αντιληπτό πως με τα υπάρχοντα δεδομένα δεν προβλέπονται δαπάνες για τις χιλιάδες αναγκαίες μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Και εδώ ξεκινάει το μεγάλο παραμύθι. Καταρχάς, στο ελληνικό ΕΣΥ αυτή τη στιγμή, προβλέπονται και θα έπρεπε να έχουν ήδη αναπτυχθεί, ανεξαρτήτως πανδημίας, 3.500 κλίνες ΜΕΘ. Επίσης, οι ΜΕΘ είναι ολόκληρες ανεξάρτητες μονάδες με δικό τους προσωπικό και συγκεκριμένη υποδομή. Για να γίνουν οι 557 κλίνες ΜΕΘ διπλάσιες όπως προκλητικά ισχυρίζεται πως κάνει το υπουργείο υγείας και η κυβέρνηση, δηλαδή να γίνουν κοντά 1.200, απαιτούνται 5.400 νοσηλεύτριες και καμιά 500αριά γιατροί ειδικοτήτων αναισθησιολογίας-καρδιολογίας-παθολογίας-πνευμονιολογίας-εντατικολογίας κατά κύριο λόγο (οι αριθμοί βγαίνουν μέσα από διεθνή στάνταρ).

Όταν λοιπόν για την πανδημία έχουν προσληφθεί συνολικά 7.000 εργαζόμενοι που απορροφήθηκαν στα ήδη αναιμικά από προσωπικό νοσοκομεία, ενώ θα προσληφθούν 300 γιατροί ΜΕΘ (οι 200 εξ αυτών από παλαιότερες εκκρεμούσες προκηρύξεις!) και με τις συνταξιοδοτήσεις να τρέχουν 1000 κατά έτος, καταλαβαίνουμε πως τα νούμερα που με τόσο θράσος ανακοινώνονται, είναι σταγόνα στον ωκεανό. Με τις προσλήψεις που γίνανε και με αυτές που θα γίνουν, φτάνουν να στελεχωθούν με επάρκεια μόνο οι ήδη υπάρχουσες ΜΕΘ. Για ποιο διπλασιασμό μιλάμε λοιπόν..

Αυτό που κρύβουν επιμελώς είναι πως ακόμα και τώρα που παίζεται η υγεία του λαού και ολόκληρες πληθυσμιακές ομάδες πετιούνται κυριολεκτικά στους σύγχρονους νεοφιλελεύθερους Καιάδες, η δημόσια υγεία παραδίδεται ακόμα περισσότερο στο ιδιωτικό κεφάλαιο: προνόμια για τους κλινικάρχες, μετατροπή του νοσοκομείου Κομοτηνής σε ιδιωτικού δικαίου, νομοσχέδιο ιδιωτικοποίησης του ΕΟΠΥΥ, πρόσληψη ιδιωτών γιατρών για τις ανάγκες του ΕΣΥ (!), Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), κερδοσκοπία με τέστ και εμβόλια είναι μερικά μόνο δείγματα που το αποδεικνύουν.

Η κατάσταση στα ελληνικά νοσοκομεία είναι τραγική

Με την επιστράτευση του 80% της δυναμικής των ελληνικών νοσοκομείων στην μάχη για τον κορονοϊό χωρίς όμως τις αναγκαίες προσλήψεις, τα νοσοκομεία βρίσκονται ένα βήμα πριν την κατάρρευση. Η μετατροπή ολόκληρων κλινικών και μονάδων σε κλινικές και μονάδες covid δημιουργεί τραγικές συνθήκες νοσηλείας σε κάθε νοσηλευόμενο, αυξάνοντας την νοσηρότητα και τη θνητότητα λόγω συνωστισμού ή γειτνίασης με άλλα ασθενείς άλλων νοσημάτων ενώ η έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού αποδεδειγμένα αυξάνει την μετάδοση λοιμώξεων και ανάπτυξης ενδονοσοκομειακών μικροβίων.

Η κατάργηση προγραμματισμένων χειρουργείων και χημειοθεραπειών, η διακοπή στην παρακολούθηση ασθενών με χρόνια νοσήματα, η παραμέληση ηλικιωμένων, κοινωνικά αδύναμων και ευπαθών ομάδων αναμένεται να ανεβάσουν τη θνητότητα ενώ επικίνδυνα αυξάνονται η χρήση ουσιών και το στρες (φόβος που καλλιεργείται, εργασιακή ανασφάλεια, οικονομική ανέχεια) με ανυπολόγιστες συνέπειες στην υγεία των ανθρώπων.

Η Ικαρία δεν αποτελεί εξαίρεση

Μετά την μετάθεση της μίας αναισθησιολόγου και την παραίτηση του ενός παθολόγου, το νοσοκομείο μας μπαίνει στη μάχη για τον κορονοϊό με βασικές ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό. Έχουμε έναν καρδιολόγο, έναν παθολόγο, έναν αναισθησιολόγο που βρίσκεται κοντά σε συνταξιοδότηση, έναν γυναικολόγο και μία ακτινολόγο, με τον αξονικό τομογράφο να παραμένει ανενεργός επειδή σε έναν χρόνο έφυγαν 2 ακτινολόγοι χωρίς να αναπληρωθούν. Τι θα γίνει αν αρρωστήσει ένας συνάδελφος από τις μονήρης ειδικότητες?

Σε περίπτωση διασωλήνωσης 2 περιστατικών δεν θα μπορούν να γίνουν χειρουργεία έκτακτα λόγω χρήσης του αναπνευστήρα του χειρουργείου.

Σε περίπτωση βαρέως πάσχοντος συντοπίτη μας και με την πληρότητα στις ΜΕΘ πανελλαδικά να μεγαλώνει, το πιο πιθανό είναι αυτό το περιστατικό να μη φύγει ποτέ από το νησί μας ..

Τα μέτρα της κυβέρνησης δεν προστατεύουν

Είναι ξεκάθαρο πως κανένα μέτρο δεν θα βοηθήσει όσο δεν αναπτύσσεται και δεν ισχυροποιείται σε πραγματική βάση η δημόσια υγεία. Είναι σχεδόν βέβαιο πως με την πολιτική αυτή που ακολουθείται θα αυξηθεί η νοσηρότητα και η θνητότητα, τόσο από κορονοϊό, όσο και από άλλα νοσήματα. Έχουμε κάθε λόγο να καταγγείλουμε την εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης, η οποία δεν προχώρησε σε κανένα ουσιαστικό βήμα για την αποτελεσματική προστασία μας. Το να μένουμε σπίτι υπεύθυνα υπό τις συνθήκες αυτές, σημαίνει πεθαίνω μόνος σπίτι βλέποντας την κυβέρνησή μας να σώζει τράπεζες και να αγοράζει πολεμικά αεροπλάνα αντί να ενισχύει την δημόσια υγεία και πρόνοια.

Καλούμε τον ικαριακό λαό, συλλόγους, σωματεία και φορείς να στηρίξουν τον αγώνα μας για άμεσες προσλήψεις μονίμων και  ανάπτυξη/αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών.

ΚΑΤΩ ΟΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ

ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ

……………………………………………………………………………………………………..

Συμμετέχουμε στην πανελλαδική μέρα δράσης για την υγεία

που προκήρυξε η ΠΟΕΔΗΝ

με ανοιχτό κάλεσμα στο προαύλιο του νοσοκομείου στον Άγιο Κήρυκο

Πέμπτη 12 Νοέμβρη, 12 το πρωί

Στις πανελλαδικές κινητοποιήσεις καλεί και η ΑΔΕΔΥ.

- Advertisement -spot_img

More articles

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -spot_img

Latest article

- Advertisement -spot_img