21 C
Ikaria
Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024
- Advertisement -

Δημοσιεύθηκαν τα αποτελέσματα μελέτης για τέσσερις παραδοσιακούς Οικισμούς του νησιού

Δείτε επίσης

Αναρτημένα στο διαδίκτυο και προσβάσιμα στον καθένα τα αποτελέσματα μελέτης και καταγραφής παραδοσιακών οικιστικών συνόλων στην Ικαρία (Ακαμάτρα, Αρέθουσα, Καραβόσταμο & Χριστός Ραχών) στα πλαίσια του μαθήματος «Αρχιτεκτονική Ανάλυση Παραδοσιακών Κτηρίων και Συνόλων» της Σχολής Αρχιτεκτόνων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου 

Δελτίο Τύπου της Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας Ικαριακά Δρώμενα – Φεστιβάλ Ικαρίας (14 Ιουλίου 2020)

 Τον Οκτώβριο του 2019, έξι ομάδες φοιτητών με τους καθηγητές τους από τη σχολή Αρχιτεκτόνων του Ε.Μ.Π. (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο),στο πλαίσιο συνεργατικής δράσης με το Φεστιβάλ Ικαρίας, επισκέφθηκαν την Ικαρία με σκοπό να μελετήσουνκαι να καταγράψουν παραδοσιακούς οικισμούς του νησιού ως μέρος του μαθήματος «ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΚΤΗΡΙΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΟΛΩΝ».

Κατά τη διάρκεια της ακαδημαϊκής χρονιάς οι φοιτητές επεξεργάστηκαν τα συγκεντρωθέντα στοιχεία και στο τέλος Μαΐου είχε προγραμματιστεί παρουσίασή τους για το κοινό στη μεγάλη αίθουσα του Πολυτεχνείου. Δυστυχώς, λόγω κορονοϊού, η εκδήλωση ανεβλήθη διότι το Πολυτεχνείο παρέμεινε κλειστό. Το Φεστιβάλ Ικαρίας επιφυλάσσεται, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν, να πραγματοποιηθεί η παρουσίαση.

Τα αποτελέσματα της καταγραφής είναι αναρτημένα στο διαδίκτυο στη διάθεση του κοινού στην ιστοσελίδα του Ε.Μ.Π. http://5a.arch.ntua.gr, όπου μπορεί κανείς να βρει τον οικισμό που επιθυμεί μέσα από πάρα πολλούς καταγεγραμμένους οικισμούς της Ελλάδας. Αν θέλει να δει το αποτέλεσμα των 6 ομάδων, για ευκολία του αναγνώστη μπορεί να πάει κατευθείαν στα:

Για κάθε ομάδα οι πληροφορίες είναι οργανωμένες με την εξής δομή:

 Εκτός από το κείμενο η παρουσίαση περιέχει χάρτες, σχέδια, όψεις και κατόψεις  κτηρίων, φωτογραφίες κ.α.. Το συγκεντρωμένο και επεξεργασμένο υλικό είναι πολύ πλούσιο και αντίστοιχης κλίμακας μελέτη δεν έχει ξαναγίνει στην Ικαρία.

Το υλικό αυτό, το Φεστιβάλ Ικαρίας, προτίθεται να το δημοσιεύσει σε βιβλίο σε συνεργασία με το Πολυτεχνείο ώστε όλος αυτός ο πλούτος αλλά και η μελέτη του να παραμείνει παρακαταθήκη του Πολιτισμού της Ικαρίας και στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου.

Για τα Ικαριακά Δρώμενα – Φεστιβάλ Ικαρίας
ο πρόεδρος κ. Σταμάτης Βασίλαρος

- Advertisement -spot_img

More articles

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -spot_img

Latest article

- Advertisement -spot_img