15.1 C
Ikaria
Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
- Advertisement -

Φεστιβάλ Πολιτισμικών Διαλόγων Ίκαρος 2015: Σεμινάριο κατασκευής λύρας Αιγαίου

Δείτε επίσης

 

Liraki 1_1 cypres front

Στον Άγιο Πολύκαρπο, Ικαρίας

Θεωρητική και Πρακτική κατάρτιση (Εργαστήριο)

πάνω στην κατασκευή  της Λύρας του Αιγαίου.

Με τον Γιώργη Βουγιουκαλάκη

10 ήμερο – σε δύο 5ήμερους κύκλους σπουδών

Α’ κύκλος:  Σάββατο 16/5 – Τετάρτη 20/5/2015

Β’ κύκλος:  Σάββατο 27/6  –  Τετάρτη  1/7/2015

Καθημερινά σεμινάρια στις 12-2 το μεσημέρι στην αίθουσα του Πολιτιστικού του Αγίου Πολυκάρπου.
Καθημερινά εργαστήρια στις 5μμ-  στο ξυλουργείο του Μουλά στον Άγιο Πολύκαρπο.

Η πρωτύτερη απασχόληση με την κατασκευή οργάνων ή η γνώση μουσικού οργάνου είναι απαραίτητη για όσους συμμετάσχουν στα εργαστήρια, καθώς το ζητούμενο είναι να έχει κατασκευάσει μία λύρα έκαστος των συμμετεχόντων έως το τέλος του προγράμματος.

Οποιοσδήποτε ενδιαφερόμενος μπορεί να παρακολουθήσει τα θεωρητικά σεμινάρια.
Δεν θα υπάρχει χρέωση παρακολούθησης για τα σεμινάρια και τα εργαστήρια,  καθώς τόσο ο Γιώργης Βουγιουκαλάκης όσο και το εργαστήριο και η αίθουσα έχουν προσφερθεί αφιλοκερδώς. Θα υπάρξει επιμερισμένη χρέωση για τα έξοδα /υλικά / έντυπα που θα χρειαστούν.
Πληροφορίες / Δηλώσεις συμμετοχής:    Φώτης Καρούτσος  6986716101

 

Ή επίσης:  Φεστιβάλ Ίκαρος/ Βαγγέλης Φάμπας 210 6979783201  φαξ 2122133201

Email:  akron@hol.gr
Για τον οργανοποιό:

1_1_george

Ο Γιώργης Βουγιουκαλάκης γεννήθηκε το 1957 στο Ρέθυμνο της Κρήτης.

Σπούδασε Ηφαιστειολογία, και από το 1987 απασχολείται ως ερευνητής στο Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών, στα πεδία της μελέτης και παρακολούθησης των ενεργών ηφαιστείων και τη γεωθερμική έρευνα. Στα πεδία αυτά έχει δημοσιεύσει δεκάδες άρθρα και μελέτες σε ελληνικά και διεθνή περιοδικά.
Με τη μελέτη και την κατασκευή των μουσικών οργάνων, και κυρίως της λύρας της Κρήτης και του Αιγαίου, ασχολείται συστηματικά από το 2001.

Κοινωνεί μεσω του σεμιναρίου αυτού, τη γνώση που αποκτήθηκε από την κουβέντα και την παρέα του με το Ντίνο Παπαδέλια, το«Δάσκαλο» από τη Νίσυρο, από τη μελέτη των παλαιών οργάνων, την κατασκευαστική διαδικασία, και ότι πληροφορίες και γνώσεις συλλέχθηκαν από άλλους φίλους κατασκευαστές οργάνων, και τη δημοσιευμένη βιβλιογραφία.

 

Από τον Ιστότοπό του:

http://www.cretanlyra.gr/

 

Η οργανοποιία είναι μια υψηλή τέχνη που απαιτεί μεράκι, υπομονή, ιδιαίτερη αισθητική και ακουστική ευαισθησία καθώς και πολύχρονη εμπειρία. Πρέπει να μάθεις «να μιλάς με το ξύλο» για να καταφέρεις να το κάνεις να μιλάει κι αυτό. Η πείρα των παλιών οργανοποιών είναι ανεκτίμητης αξίας, κι όποιος καταφέρει να βρει κάποιον να μαθητεύσει στο πλάι του, είναι η καλύτερη λύση. Πρέπει όμως να αναφερθεί ότι δύσκολα θα βρεθεί κάποιος οργανοποιός να «αποκαλύψει τα μυστικά του». Στην Ελλάδα, δυστυχώς, η μεγάλη πλειοψηφία των οργανοποιών λειτουργεί ακόμα στη λογική των συντεχνιών του Μεσαίωνα. Λίγοι είναι διατεθειμένοι να κοινωνήσουν τη γνώση τους, να συζητήσουν και να διδάξουν τεχνικές και λύσεις οργανοποιίας.

Βασικός στόχος του ιστότοπου, όπως και του βιβλίου και του σχετικού φόρουμ, είναι να ξεκινήσει μια διαδικασία δημοσιοποίησης της γνώσης, ώστε να ξεφύγουμε από τη λογική των «άγνωστων μυστικών» των κορυφαίων οργανοποιών, «μυστικά» τα οποία, με τα σημερινά επιστημονικά μέσα καταγραφής και ανάλυσης δεν μπορούν να υπάρχουν σε κανένα τομέα. Να μπούμε σε μια εποχή όπου ο καλός οργανοποιός θα είναι αυτός που με μαστοριά και ευαισθησία, με μεθοδικότητα και έμπνευση, εφαρμόζει τις γνωστές σε όλους μεθόδους και τεχνικές, και δημιουργεί καλά όργανα γιατί έχει μάθει να χειρίζεται σωστά ένα ιδιότροπο και ποτέ ίδιο υλικό: το ξύλο. Αυτός που, όταν ανακαλύπτει μια πιο αποτελεσματική νέα μέθοδο δημιουργίας, σε οποιοδήποτε τομέα, την κάνει αμέσως γνωστή, τόσο για να αναγνωριστεί η συμβολή του στο χώρο, όσο και για να βοηθήσει συνολικά τους ομότεχνους να ανέβουν ένα ακόμη σκαλοπάτι, ανεβάζοντας τον πήχη του υγιούς συναγωνισμού.

 

Στο παρακάτω mail μπορείτε να επικοινωνείτε με τον οργανοποιό.

info@cretanlyra.gr

 

Με την υποστήριξη του Δήμου Ικαρίας

- Advertisement -spot_img

More articles

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -spot_img

Latest article

- Advertisement -spot_img