15.2 C
Ikaria
Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
- Advertisement -

Τηλεδιάσκεψη με θέμα «Καινοτομία στην εποχή της κρίσης» με συμμετοχή του Ν. Αφιανέ

Δείτε επίσης

8o Open Coffee Mytilene την Τετάρτη 27/5, στις 7 μ.μ. στην διαδικτυακή πλατφόρμα zoom

Έξι καινοτόμοι επιχειρηματίες από Χίο, Λήμνο, Ικαρία & Αθήνα, συζητούν μέσω τηλεδιάσκεψης στο 8ο Open Coffee Mytilene.  Θέμα της συζήτησης που θα πραγματοποιηθεί μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας zoom θα είναι η «Καινοτομία στην εποχή της κρίσης».  Οποιοσδήποτε επιθυμεί να συμμετάσχει με σχόλια, ερωτήσεις ή και κάποια σχετική με το θέμα τοποθέτηση, αρκεί να κάνει κλικ την Τετάρτη 27/5, λίγο πριν τις 7 μ.μ. εδώ https://us02web.zoom.us/j/88074823695

Για την ωραία αυτή πρωτοβουλία είχαμε την ευκαιρία να λάβουμε λεπτομερή ενημέρωση από τον κ. Δημήτρη Πρωτούλη, σύμβουλο επιχειρήσεων με έδρα τη Μυτιλήνη και υπεύθυνο διοργάνωσης του 8ου Open Coffee Mytilene. Ο κ. Πρωτούλης μας παραχώρησε συνέντευξη η οποία θα αναπαραχθεί από τη συχνότητά μας την Τρίτη 26 Μαϊου στο πλαίσιο της ειδησεογραφικής εβδομαδιαίας εκπομπής «Ό,τι έγινε, έγινε» που ξεκινάει στις 2 το μεσημέρι. Το ηχητικό μέρος της συνέντευξης μετά την αναπαραγωγή του στα FM θα δημοσιευθεί στα social media (facebook & youtube κανάλι) του σταθμού μας και θα ενσωματωθεί σε αυτή την ανάρτηση της ιστοσελίδας μας.

Ο κ. Δημήτρης Πρωτούλης μας παραχώρησε συνέντευξη η οποία θα αναπαραχθεί από τη συχνότητά μας την Τρίτη 26 Μαϊου στο πλαίσιο της ειδησεογραφικής εβδομαδιαίας εκπομπής Ό,τι έγινε, έγινε.
Τηλεδιάσκεψη με θέμα «Καινοτομία στην εποχή της κρίσης» 

Παρουσιάσεις των καινοτόμων επιχειρηματιών που θα λάβουν μέρος στο 8ο Open Coffee Mytilene

Νίκος Αφιανές: Τα Ικαριώτικα Βιολογικά Κρασιά (Ικαρία)

Το οινοποιείο Αφιανές για περισσότερα από 20 χρόνια, δίνει έμφαση στις βιολογικές & βιοδυναμικές μορφές καλλιέργειας και με διάθεση δημιουργικού πειραματισμού, καλλιεργεί στην Ικαρία, τις δύο τοπικές Π.Γ.Ε. ποικιλίες σταφυλιών, Φωκιανό και Μπεγλέρι. Η οινοποίηση στον υπαίθριο χώρο του οινοποιείου γίνεται μέσα σε πήλινους αμφορείς, παράγοντας κρασιά με ελάχιστη παρεμβολή μηχανών (διεθνώς γνωστά ως Natural wines) .
 
Εισηγητής θα είναι ο Νίκος Αφιανές, γενικός διευθυντής – οινοποιός. Ικαριώτης μεγαλωμένος στο Αιγάλεω Αθήνας, σπούδασε φαρμακοποιός στην Πάτρα που αποφάσισε να μετακομίσει μόνιμα στο νησί για να ασκήσει το επάγγελμα του Φαρμακοποιού. Εμπνευσμένος από μια μακρά παράδοση γενεών, το 1997 ξεκίνησε να πειραματίζεται με την οινοποίηση.Το 2007 άνοιξε επίσημα το οινοποιείο Αφιανές με την σύζυγό του Μαρία έχοντας ως όραμα τους να δημιουργήσουν ένα χώρο ο οποίος κυριολεκτικά να υμνεί το κρασί και τη ζωή αναβιώνοντας τεχνικές οινοποίησης από την αρχαιότητα και συνδυάζοντάς τες με σύγχρονες πρακτικές.
 
Νίκος Αφιανές: Τα Ικαριώτικα Βιολογικά Κρασιά

Κώστας Πλακωτάρης: Kiss the Earth (Χίος)

Η Kiss the Earth ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2017 στη Χίο από τον Κώστα Πλακωτάρη και τη σύζυγο του Θεοδοσία Τσατσαρώνη. Η ιδέα ήταν να συνδυάσουν την αγάπη τους για τα τρόφιμα με απλά και φυσικά συστατικά, με την συνήθεια τους για άσκηση. Έτσι αποφάσισαν να φτιάξουν προϊόντα-«καύσιμα» για δραστήριους ανθρώπους. Κάποια από τα προϊόντα τους: φυστικοβούτυρο, αμυγδαλοβούτυρο, φουντουκοβούτυρο, όλα σε ωραία βαζάκια των 200gr – 300gr
Σήμερα, συνεργάζονται με πολλά καταστήματα τροφίμων στην Ελλάδα ενώ στέλνουνε προϊόντα σε αρκετές πόλεις της Ευρώπης.

Ο Κώστας γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Κάμπο της Χίου. Μετά από το σχολείο σπούδασε Business Economics στο Manchester ενώ έκανε μεταπτυχιακό στις διεθνείς επιχειρήσεις στο Greenwich University στο Λονδίνο. Εργάστηκε στα τμήματα marketing και πωλήσεων των Μastihashop και αργότερα υπήρξε υπεύθυνος στη Citrus Άρωμα Μνήμης.

Κώστας Πλακωτάρης: Kiss the Earth (Χίος)

Θοδωρής Πολίτης: Αβγά από κότες «ελευθέρας βοσκής» σε οικολογική & πρωτότυπη συσκευασία (Χίος)

Ο Θοδωρής Πολίτης, 37 χρονών, γεννημένος στη Χιο. Κόντρα στο ρεύμα, ενώ σπούδασε πληροφορική ποτέ δεν εξάσκησε το επάγγελμα!
Ένα δύο χρόνια πριν την Φάρμα Παφυλίδα είχε έντονα στο μυαλό ότι θέλει να ασχοληθεί με τον πρωτογενή τομέα αλλά δεν είχε ιδέα τι ακριβώς να κάνει… ώσπου έφτασε το όραμα της δημιουργίας μιας φάρμας με κότες ελευθέρας βοσκής.
Η Φάρμα Παφυλίδα ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2014 αφού είχε προηγηθεί ένας χρόνος έρευνας και πολλών δοκιμών.
Μέχρι σήμερα το μοναδικό προϊόν παραγωγής είναι τα αβγά από κότες «ελευθέρας βοσκής» σε μια πρότυπη μονάδα παραγωγής αυγών, με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον και στα ζώα της φάρμας.
Οι κότες κυκλοφορούν ελεύθερες στο κτήμα, τρέφονται αποκλειστικά με φυσικούς δημητριακούς καρπούς και τριφύλλι και διαβιούν σε μεγάλα, στρωμένα με άχυρο, κοτέτσια.
Τα αυγά συλλέγονται καθημερινά, ένα προς ένα, και συσκευάζονται στη φάρμα μας. Η διαφορά τους έγκειται στην ανώτερη γεύση τους, την πυκνότερη σύστασή τους, τους μεγάλους και βαθυκίτρινους κρόκους τους.
Η συσκευασία τους από ανακυκλωμένο και ταυτόχρονα ανακυκλώσιμο υλικό (χαρτί kraft) υπηρετεί την προσωπική αντίληψη για βελτίωση του οικολογικού μας αποτυπώματος.

Θοδωρής Πολίτης: Αβγά από κότες «ελευθέρας βοσκής» σε οικολογική & πρωτότυπη συσκευασία

Δανάη Αθανασοπούλου και Γιώργος Μπουσές: Χειροποίητα αντικείμενα design με νέα, καινοτόμα υλικά (Χίος)

Το 2014 δημιούργησαν το αρχιτεκτονικό γραφείο ARCHstudio με έδρα τη Χίο. Η ενασχόλησή τους με την κλίμακα σχεδιασμού επίπλων και μικρότερων κατασκευών σε project με αντικείμενο το interior design, οδήγησε στην επέκταση της δραστηριότητας του γραφείου τους και στον σχεδιασμό αντικειμένων. Η αγάπη τους για τις κατασκευές και τον πειραματισμό με νέα, καινοτόμα υλικά ήρθε να ολοκληρώσει αυτό το εγχείρημα με την δημιουργία της προϊοντικής σειράς Contivo design by ARCHstudio το 2016.

Πρόκειται για μία σειρά χειροποίητων αντικειμένων design από τσιμέντο, με ανάγλυφα γεωμετρικά μοτίβα. Η έμπνευση γι αυτή τη σειρά προέρχεται από την παραδοσιακή τέχνη και αρχιτεκτονική, και τα γεωμετρικά μοτίβα που συναντά κανείς σε αυτή, όπως τα μοναδικά “ξυστά” στις προσόψεις των κατοικιών στο Πυργί της Χίου. Τα μοναδιαία στοιχεία εντοπίζονται, καταγράφονται και επαναπροσδιορίζονται, σε ελεύθερη σύνθεση ή σε επάλληλες ζώνες, αλλά πάντα με τον χαρακτήρα του ανάγλυφου μοτίβου σε τσιμέντο.
 
Ο στόχος των δημιουργών είναι τα αντικείμενά τους να έχουν μία διαλεκτική σχέση με την παράδοση, αλλά με αφαιρετική, σύγχρονη σχεδιαστική προσέγγιση.
 
Δανάη Αθανασοπούλου και Γιώργος Μπουσές: Χειροποίητα αντικείμενα design με νέα, καινοτόμα υλικά (Χίος)

Παναγιώτης Χρυσάφης: Λημνιά παραδοσιακά & βιολειτουργικά από… Χρυσάφη (Λήμνος)

Στην αρχαιότητα η Λήμνος ήταν ο σιτοβολώνας του Αιγαίου, που όμως σταδιακά εγκαταλείφθηκε. Τα τελευταία χρόνια ξανακαλλιεργούνται εκτάσεις με τις ντόπιες ποικιλίες σιτηρών, όπως η ποικιλία σιταριού «μαυραγάνι», το κριθάρι της Παναγιάς χάρις τις προσπάθειες ντόπιων παραγωγών όπως της οικογένειας Χρυσάφη. Η επιχείρηση έχει αρκετές φορές βραβευτεί για την ποιότητα των προϊόντων της και εδώ θα αναφέρω ενδεικτικά την βράβευση από σχετικούς διαγωνισμούς τριών μεγάλων εφημερίδων, για τη μεν περίφημη φέτα “Καλαθάκι Λήμνου” από τον Γαστρονόμο της Καθημερινής και από το ΒΗΜΑ Gourmet, για τα δε ζυμαρικά “φλωμάρια” από τα βραβεία Gourmet της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας.
 
Από το 2009 συνεργάζονται συστηματικά με το «Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και διατροφής” του Πανεπιστημίου Αιγαίου , στο πλαίσιο ερευνητικών προγραμμάτων με σκοπό τη δημιουργία νέων καινοτόμων προϊόντων, με ιδιαίτερη διατροφική αξία τα λεγόμενα «βιολειτουργικά τρόφιμα».Σε όλα τα στάδια της παραγωγής εφαρμόζεται το σύστημα διαχείρισης ασφάλειας τροφίμων ΕΝ ISO 22000:2005.
 
Παναγιώτης Χρυσάφης: Λημνιά παραδοσιακά & βιολειτουργικά από… Χρυσάφη (Λήμνος)

Μαρία Καλαφάτη: Συνεργατικός χώρος, θερμοκοιτίδα & επιταχυντής επιχειρήσεων (Αθήνα)

Το The Cube Athens μια θερμοκοιτίδα και συνεργατικός χώρος για νεοφυείς επιχειρήσεις και αντίστοιχα ένας επιταχυντής για καινοτόμες επιχειρήσεις. Ιδρύθηκε από τον Σταύρο και την Μαρία το 2013 και εδρεύει σε ένα επταώροφο κτίριο στην οδό Αιόλου στο κέντρο της Αθήνας. Οι υπηρεσίες που προσφέρει είναι συνεδρίες καινοτομίας, εντατικά σεμινάρια προγραμματισμού και επιχειρηματικότητας και διάφορες εκπαιδευτικές εκδηλώσεις, σε συνεργασία με μια σειρά από ειδικούς, μέντορες και συμβούλους.

Είναι από το 2009 μέλος του Startup Weekend, βοηθώντας την διοργάνωση δράσεών του σε Αθήνα, Βόλο, Πάτρα, Λάρισα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο. Η τελευταία δράση έγινε τον Απρίλιο στο Startup Weekend Greece Covid19 RemoteGlobalEdition όπου όλες οι ελληνικές πόλεις της κοινότητας του Startup Weekend ένωσαν τις δυνάμεις τους για την αντιμετώπιση της πανδημίας του COVID-19. Η Μαρία είναι από το 2016 μέλος της κοινότητας RSA, η οποία παρέχει μια πλατφόρμα για τους κορυφαίους στοχαστές στον κόσμο, αναζητώντας νέους και καινοτόμους τρόπους επίλυσης των μεγαλύτερων κοινωνικών προκλήσεων.

Μαρία Καλαφάτη: Συνεργατικός χώρος, θερμοκοιτίδα & επιταχυντής επιχειρήσεων (Αθήνα)
- Advertisement -spot_img

More articles

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -spot_img

Latest article

- Advertisement -spot_img