Ένα κείμενο το Ανδρέα Θρασυβούλου καθηγητή στο Εργαστήριο Μελισσοκομίας-Σηροτροφίας του Τμήματος Γεωπονίας, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
- Σ’ αυτή στηρίζεται η επιβίωση των περισσότερων φυτών.
- Με τη βοήθειά της αυξάνονται οι αποδόσεις στα καλλιεργούμενα φυτά και η διατήρηση της αυτοφυούς βλάστηση.
- Χάρη σ’ αυτή βελτιώνεται η ποιότητας φρούτων, λαχανικών, σπόρων, φυτικών ινών, αιθέριων ελαίων και άλλων προϊόντων της φύσης.
- Σ’ αυτή οφείλεται η διατήρηση της βιοποικιλότητας της φύσης και της ζωής στο οικοσύστημα.
- Προστατεύει, εμπλουτίζει και αναβαθμίζει τα δασικά και αγροτικά οικοσυστήματα.
- Με την σταυρεπικονίαση, δημιουργεί απογόνους που συνδυάζουν τα κληρονομικά χαρακτηριστικά δύο γονέων, με γενετική παραλλακτικότητα, καλύτερη προσαρμογή, επιβίωση και ενίσχυση της αντίστασης των φυτών σε εχθρούς και ασθένειες.
- Σ’ αυτή οφείλουμε το λεπτό άρωμα του αέρα το οποίο αναπνέουμε αποτέλεσμα μηχανισμού προσέλκυσής της από τα λουλούδια.
- Σ΄ αυτή οφείλεται το χρώμα της Άνοιξης με τα διάφορα λουλούδια να ανταγωνίζονται σε ομορφιά και χρώμα για την προσέλκυση της.
- Μέσω της επικονίασης που επιτελεί, βελτιώνει τη γονιμότητα και την προστασία του εδάφους.
- Μας προσφέρει μοναδικά φυσικά προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας με θεραπευτική δράση τα οποία συμβάλουν στην υγεία μας.
- Μας διδάσκει μέσα από την κοινωνία της, την οργάνωση, τον αλτρουισμό , το ομαδικό πνεύμα και την συνεχή προσπάθεια για επιβίωση του συνόλου.
- Γιατί είναι το μοναδικό παραγωγικό ζώο το οποίο δεν εξημερώθηκε και δεν θανατώνεται για την εκμετάλλευση του.
- Μέσα από την αγνότητα του κεριού της προσευχόμαστε για τη Θεία Χάρη.
- Αγαπάμε τη μέλισσα γιατί χωρίς αυτή, η επιβίωση και η ανθρώπινη ζωή θα ήταν σχεδόν αδύνατη
Ότι αγαπάμε θα πρέπει να το φροντίζουμε και να το προστατεύουμε. Οι μέλισσες ανήκουν σ’ όλους μας και η προσφορά της στο οικοσύστημα μας αφορά όλους. Ο μελισσοκόμος απλά έχει την ευλογία να φροντίζει και να υπηρετεί αυτό το ωφέλιμο έντομο του πλανήτη. Γι’ αυτό και όλοι θα πρέπει να ευαισθητοποιηθούν για τη σωτηρία της μέλισσας από τα τοξικά φυτοφάρμακα, τα καταστροφικά ζιζανιοκτόνα, τη μόλυνση του περιβάλλοντος, του εδάφους και των νερών, των επερχόμενων κλιματικών αλλαγών και της ανθρώπινης παρέμβασης στο οικοσύστημα.
Κι ένα βίντεο του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών που δημοσιευθηκε στις 20 Μαϊου του 2020 και είναι αφιερωμένο στις μέλισσες και στους μελισσοκόμους.